10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Najväčší výrobca športových potrieb v Európe, nemecká spoločnosť Adidas profituje z futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii.

Ako dnes uviedol riaditeľ spoločnosti, Adidas očakáva, že v tomto roku predá rekordných 8 miliónov dresov, čo je o 1,5 mil. dresov viac ako doterajšie maximum. Mimoriadne sa má dariť aj predajom futbalových lôpt.

2. Nový stimulačný balíček Japonska je na svete. Japonský premiér Shinzo Abe dnes predstavil najnovší balík opatrení, ktorých cieľom je podporiť dlhodobý hospodársky rast tejto krajiny.

3. Nemecký IFO index sa dnes postaral o sklamanie investorov. Index, ktorý hodnotí podnikateľskú klímu v Nemecku, v júni oslabil z predošlých 110,4 b na 109,7 bodov. Ekonómovia počítali len s miernym oslabením na 110,3 bodu.

4. Dubajské akcie naďalej klesajú. Len dnes stratil hlavný akciový index 8 %, pričom za posledné týždňe si odpísal takmer 30 % (viď graf). Dôvodom otrasov je firma Arabtec, známy dubajský staviteľ, ktorého akcie patria k najviac obchodovaným.

5. Spoločnosť Avon Products Inc pokračuje v prepúšťaní, keďže aktuálne chce personál zredukovať o ďalších 600 zamestnancov. Prepúšťanie sa dotkne najmä podnikania v Severnej Amerike.

6. Ceny amerických nehnuteľností stagnujú. Ako vyplýva z indexu úradu FHFA, ceny realít sa v apríli v porovnaní s predošlým mesiacom nezmenili. Ekonómovia počítali s nárastom cien o 0,5 %. O oslabení rastu cien hovorí aj index S&P/Case-Shiller.

7. Spotrebiteľská dôvera v USA sa naďalej zlepšuje. Príslušný indikátor inštitútu Conference Board v júni vzrástol na 85,2 bodu, čo je najvyššia úroveň od januára 2008.

8. Mark Carney, šéf Bank of England brzdí silnú britskú libru. Kým nedávno naznačil, že sadzby v Británii môžu byť zvýšené skôr než sa očakáva (čo libru vynieslo na 5-ročné maximum), aktuálne hovorí, že rast miezd je prekvapivo slabý.

Jednoducho povedané, zvyšovanie sadzieb v Británii má ešte čas. Ako vidieť na priloženom grafe, libra po Carneyho slovách okamžite oslabila.

9. Boje v Iraku nespôsobia nedostatok ropy, uviedol dnes v Bruseli šéf združenia OPEC Abdalla Salem El-Badri. Ako dodal, oblasť produkcie ropy je ďaleko od konfliktu a súčasná produkcia ropy v Iraku je na normálnej úrovni.

10. Predajom nových domov sa v USA darí najviac od roku 1992! V máji oproti aprílu predaje domov rástli o 18,6 % na 504 tisíc domov, čo je najsilnejší nárast od januára 1992. Výsledok prekvapil aj ekonómov, keďže tí počítali s počtom 439 tisíc predaných domov.

Komentáre