10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americký IT obor Oracle, ktorý je pod vedením miliardára Larryho Ellisona (na snímke), kupuje softvérového dodávateľa Micros Systems.

Oracle, hlavný súper nemeckej softvérovej spoločnosti SAP, za Micros Systems zaplatí 5,3 miliardy dolárov. Pre americkú firmu ide o najväčší obchod od roku 2010, kedy Oracle prevzal Sun Microsystems. Akcie Oracle (ORCL) dnes získavajú 0,66 %.

2. Čínsky index nákupných manažérov HSBC v júni posilnil z predošlých 49,4 b. na 50,8 bodov, čo je až 7-mesačné maximum. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže ekonómovia počítali s posilnením na 49,7 bodu. Z pozitívnych čínskych dát ťažili aj ázijské akcie.

3. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi v rozhovore pre holandské noviny “De Telegraaf” naznačil, že eurozóna môže s nízkymi úrokovými sadzbami počítať do konca roku 2016. Ako pre noviny uviedol, “prístup bánk k neobmedzenej likvidite sme rozšírili do konca roku 2016.”.

4. Francúzsky index nákupných manažérov naďalej oslabuje. V júni index poklesol na 47,8 bodov, čo je 6-mesačné minimum. Index je čoraz nižšie pod úrovňou 50 bodov, ktorá je hranicou medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity.

5. Silné dáta z Číny povzbudili cenu medi, ktorá dnes posilnila na 3-týždenné maximum. Keďže Čína je najväčším spotrebiteľom medi na svete (zhruba 40 % svetovej spotreby), expanzia tamojšieho priemyslu signalizuje vyšší dopyt po tejto komodite. Meď zdražila na 3,148 dolára/libru.

6. Ako hlási agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informované zdroje, je vysoko pravdepodobné, že francúzska veľkobanka BNP Paribas zaplatí pokutu vo výške 8 až 9 miliárd dolárov. Banka, ktorá bola obvinená z porušovania amerických sankcií, sa na tejto čiastke dohodla s americkými úradmi.

7. Boj o energetickú divíziu francúzskeho Alstomu sa skončil. Správna rada Alstomu rozhodla, že schvaľuje ponuku americkej skupiny General Electric (GE). Francúzi tak uprednostnili spoločnosť GE pred nemeckým Siemensom a japonskou spoločnosťou Mitsubishi, ktorí nedávno predložili vylepšenú ponuku.

8. Predajom existujúcich domov v USA sa v máji darilo viac než sa počítalo. Kým ekonómovia predpovedali, že v porovnaní s aprílom predaje porastú o 1,9 %, skutočnosťou bol nárast až o 4,9 % na 4,89 milióna predaných domov. Ide o najvyššiu úroveň od októbra 2013.

9. Pozitívne sa v USA vyvíjal aj index nákupných manažérov, ktorý v júni rástol o 1,1 bodu na 57,5 bodu. Aktuálna úroveň je najvyššou za posledné 4 roky. Ekonómovia počítali s hodnotou 56 bodov.

10. Na ropnom trhu dnes vidíme zmiernenie napätia – najnovšie informácie potvrdzujú, že iracká armáda prevzala kontrolu nad územím v blízkosti hraníc so Sýriou a Jordánskom, ktoré bolo obsadené islamistickými radikálmi. Ropa Brent lacnie o 0,52 % na 114 dolárov, americká ropa WTI stráca 0,61 % na 106 dolárov/barel.

Komentáre