Libra najsilnejšia od roku 2008. Tu sú dôvody

Britská libra sa voči americkému doláru dostala na úroveň až 1,7016 USD, čo je najvyššia úroveň od októbra 2008. Voči euru libra posilnila na 20-mesačné maximum.

Impulzom pre britskú libru sú špekulácie na vyššie sadzby. Mark Carney, guvernér britskej centrálnej banky 12. júna uviedol, že „k prvému zvyšovaniu sadzieb môže dôjsť skôr než trhy očakávajú.“

Jemný náznak vyšších sadzieb poskytla aj najnovšia správa Výboru pre menovú politiku. Ako uvádza, centrálnu banku Bank of England prekvapuje, že vzhľadom na silné ekonomické oživenie trhy nepočítajú s rastom sadzieb už v tomto roku.

Ako tvrdí stratég z Deutsche Bank, sila libry je v súlade s ekonomickými dátami a očakávaniami. Pripomeňme, že Veľká Británia prekvapila viacerými pozitívnymi fundamentmi – vývoj hrubého domáceho produktu prekonal očakávania, keď v prvom štvrťroku dosiahol najsilnejší rast za posledné 4 roky. Navyše, nezamestnanosť poklesla na 5-ročné minimum.

Silná libra už znepokojuje britských priemyselníkov – tamojší zväz varuje, že príliš silný kurz sa môže negatívne podpísať pod exportné zákazky britských firiem.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre