Graf: Čína a jej pôžičkový flám

Najväčší firemný dlžník sveta. Takýto nový titul po novom prislúcha Číne, druhej najväčšej ekonomike na svete. Tamojšie firmy totiž držia dlh v objeme až 14,2 bilióna dolárov, čo je najviac spomedzi všetkých krajín.

Ako varuje agentúra S&P, ide o znepokojujúcu skutočnosť, pretože vyššie riziko pre čínskych dlžníkov znamená vyššie riziko pre celý svet.

“Kombinácia oslabených finančných profilov, spomaleného hospodárskeho rastu a vyšších úrokových sadzieb predstavuje významnú výzvu pre čínskych dlžníkov”, uviedla agentúra. Ako dodáva, dlhové problémy Číny by sa rýchlo rozšírili do celého sveta.

Dobrou otázkou je, ako sa vlastne Čína dopracovala k tomuto “nelichotivému” titulu?

Celé to začalo po páde americkej banky Lehman Brothers v roku 2008. Čínski lídri povolili úverové kohútiky a Peking prostredníctvom najväčších štyroch štátnych bánk napumpoval úvery do rôznych sektorov. Či už to boli reality, oceliarstvo alebo stavba lodí, úverový boom neutíchal.

Čínske firmy rozšírili svoje výrobné kapacity, zabrali viac pôdy a postavili nové továrne. Výsledkom bol previs ponuky nad dopytom, čo zatlačilo na pokles cien a spomalenie hospodárskeho rastu. Táto skutočnosť ešte viac naštrbila peňažné toky a zvýšila úverové riziko.

Obavy z nesplácania vzrástli najmä v poslednom roku, keď ekonomický rast Číny spomalil a výpožičné náklady vzrástli.

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre