10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Fanúšikovia Amazonu očakávajú, že spoločnosť dnes predstaví svoj prvý múdry telefón. Doterajšie správy z médií naznačili, že spoločnosť chce 18. júna na svojej akcii v meste Seattle predstaviť smartfón so sofistikovaným 3D kamerovým systémom.

2. Japonské exporty klesajú prvýkrát za posledných 15 mesiacov. V máji vývoz krajiny medziročne oslabil o 2,7 %. Ekonómovia počítali s poklesom len o 1,3 %. V apríli vývoz Japonska rástol o 5,1 %.

3. “Žiadne tvrdé pristátie nehrozí, Čína si v dlhodobom horizonte udrží stredne silný hospodársky rast”, uviedol počas svojej návštevy v Londýne čínsky premiér Li Keqiang.

4. Módny reťazec H&M si z posledných troch mesiacov (marec – máj) odnáša robustný zisk 5,81 mld. švédskych korún (646 mil. eur), čo je nárast až o štvrtinu. Tržby švédskej skupiny vzrástli o 20 % na 37,8 mld. švédskych korún.

5. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred „širšími systémovými dôsledkami“ sporu medzi Argentínou a skupinou veriteľov – súd rozhodol, že krajina musí pred reštrukturalizáciou dlhu zaplatiť skupine hedžových fondov čiastku 1,3 mld. dolárov. Na pozadí toho agentúra S&P znížila rating Argentíny o dva stupne na „CCC“.

6. Čínsky realitný trh sa ochladzuje. Ceny nových domov poklesli v 35 zo 70 čínskych miest.V 20 mestách zostali ceny bez zmeny, rast bol zaznamenaný iba v 15 mestách. Keďže trh s nehnuteľnosťami sa v minulých rokoch výrazne prehrial, ide o relatívne žiadúci vývoj.

7. Ropa dnes opäť dražie. Brent sa obchoduje so ziskom 0,16 % na 113,58 USD a americká ropa WTI je vyššie o 0,15 % na 106,209 USD. O nervozitu na ropnom trhu sa aj naďalej starajú nepokoje v Iraku. Ako vo svojom komentári uvádza Commerzbank, ropné spoločnosti už začali z Iraku sťahovať svojich zamestnancov.

8. Rozhovory o možnom prímerí na východe Ukrajine, ktoré sa uskutočnili medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, upokojili tamojšie trhy . Hlavný ruský akciový index posilnil o 0,80 %, získaval aj ruský rubeľ.

9. Akciové trhy sa dnes takmer nehýbu, pretože investori už netrpezlivo vyčkávajú na večerné zasadnutie Federálneho rezervného systému. Trhy očakávajú, že centrálna banka USA bude pokračovať v redukcii svojich mesačných nákupov o 10 miliárd dolárov. Investori sa upriamia aj na tlačovku prezidentky Fedu Janet Yellenovej, ktorá môže poodhaliť, či Fed plánuje skoré zvyšovanie sadzieb.

10. Čína chce vo veľkom investovať v Grécku. Čínsky premiér vyhlásil, že spolu s Grékmi sa budú podieľať na transformácii prístavu Pireus. Premiér tiež poznamenal, že Čína má záujem o kúpu gréckych letísk a železníc.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre