S ekonomikou USA to nevyzerá tak dobre. Čo sa pokazilo?

Na začiatku roka ekonómovia sršali optimizmom a najväčšej ekonomike sveta pre tento rok predpovedali rast 3 %. Ako plynuli jednotlivé mesiace, ukázalo sa, že očakávania boli mierne prehnané.

S najnovšou predpoveďou prišiel Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý Spojeným štátom predpovedá ekonomický rast 2 %. MMF nie je jedinou organizáciou, ktorá svoju predpoveď zreálnila a upravila smerom nadol. Už predtým sa nechala počuť Svetová banka, ktorá priznala, že s USA a Čínou to nevyzerá dobre.

Čo sa vlastne pokazilo? Všetci ekonómovia sa zhodnú na tom, že pod slabučký štart do roku 2014 sa podpísala výrazne tuhá zima. Silné mrazy ľudí odradili od nákupov nových automobilov či výstavby domov.

MMF sa obáva, že aj keď sa ekonomike darí opäť dostať do formy, zrejme nevykompenzuje výrazne zlý prvý kvartál. Ekonómovia sú aj napriek varovaniam MMF optimistickí a tvrdia, že v prvom štvrťroku došlo “iba” k jednorazovému výkyvu. Čísla z prvého kvartálu ale jasne ukazujú, že na začiatku roka spomalil realitný trh a ochladenie pocítili aj podnikateľské investície.

Aj keď v budúcom roku by podľa MMF mala ekonomika USA rásť tempom 3 %, organizácia upozorňuje na nové problémy, ako je starnutie populácie či slabý rast produktivity.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre