Diskutabilné zlato. Hovorí sa o comebacku aj ďalšom zlacňovaní

V priebehu troch rokov sa cena zlata prepadla z viac ako 1900 dolárov na 1250 USD/uncu.

Či už je to kríza na Ukrajine, nepokoje v Iraku alebo štrajky v Afrike, každá z týchto čerstvých udalostí tisne cenu zlata nahor. Nečudo, veď žltý kov je známym bezpečným prístavom, takže geopolitické riziká zvyšujú chuť investorov po tejto komodite.

Na scénu sa tak dostávajú nové predpovede, ktoré načrtávajú možný koniec medvedieho trhu: „Medvedí trh sa chýli ku koncu. „Zlatí“ optimisti ženú cenu zlata pomaly nahor“, uviedol jeden z komoditných obchodníkov, ktorý počíta s comebackom tohto kovu.

Analytik z Commerzbank zas poukazuje na to, že trh je prepredaný a v druhej polovici roka môžeme čakať oživenie čínskeho a indického dopytu. „V druhej polovici roka môže cena zlata ťažiť z oživenia v Indii a Číne, ako aj rastúceho investičného dopytu Západu“, tvrdí Commerzbank.

Iná časť analytikov ale varuje pred prehnanými očakávaniami – DZ Bank to so zlatom nevidí optimisticky, keď mu v nadchádzajúcich 12 mesiacoch predpovedá 15 %- ný prepad hodnoty. Pri svojej predpovedi poukazuje na silnú ponuku, predovšetkým z Číny, ktorá zaznamenáva oživenie ťažby.

Okrem toho zlato čelí konkurencii iných aktív, keďže v súčasnosti viaže pozornosť inestorov najmä akciový trh. Pokračujúce oživenie americkej ekonomiky spôsobuje, že drahé kovy strácajú na príťažlivosti.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre