Warren Buffett: Toto boli moje najväčšie chyby

Na konci listu, ktorý v roku 1989 Buffett adresoval akcionárom Berkshire Hathaway, opisuje (vtedy 59-ročný investor)  svoje najväčšie chyby za prvých 25 rokov. List v skrátenej verzii si môžete pozrieť nižšie:

Mojou prvou chybou bol nákup kontrolnej časti v Berkshire – aj keď som vedel, že textilné podnikanie (pôvodné zameranie firmy) nebude perspektívne, zlákala ma nízka cena. Napriek tomu, že ma akcie v ranných rokoch dokázali rozumne odmeniť, po roku 1965 som vedel, že táto stratégia nebola ideálna.

1) Príklad: Predstavte si, že kúpite biznis za 8 miliónov a predáte ho za 10 miliónov – potešíte sa, veď ste  dosiahli skvelú návratnosť. Avšak čo z toho, že sa vám podnik podarilo predať až o 10 rokov neskôr, pričom ročne vám priniesol len pár percent z pôvodného kapitálu.

Ako Buffett píše, čas je priateľom dobrých investícií a nepriateľom tých zlých. Mohol by som vám dať veľa príkladov „výhodných nákupov“ tohto typu, píše Buffett. Pamätajte si, že je lepšie kúpiť skvelú firmu za férovú cenu, ako priemernú firmu za skvelú cenu!

2) Dobrý džokej vyhrá na dobrom koni, avšak nie na zlom. Obe textilné firmy Berkshire mali schopných a čestných manažérov, no v slabších časoch firma nezaznamenala žiadny pokrok. Naučil som sa, že ak sa v zlých ekonomických podmienkach spojí manažment s brilantnou reputáciou a firma s dobrou povesťou, vznikne firma bez zmeny.

3) Mnoho skorých chýb ma naučilo, že podstatné je nekomplikovať to. Nie je dôležité zložité problémy riešiť, ale vyhnúť sa im. Či už v podnikaní alebo investovaní, dôležité je držať sa jasnosti a jednoduchosti. Ešte lepšie, ako zabiť draka, je vyhnúť sa mu, píše Buffett.

4) Príčinou našich viacerých neúspechov bolo, že sme pri nákupoch firiem ignorovali silu „diktátu“. Na obchodnej škole mi nikto ani len nenaznačil, že v biznise sa človek stretne s určitými neviditeľnými silami. Neskoršie skúsenosti ale ukázali, že racionálne myslenie často neuspeje, pokiaľ sa do hry primieša určitá inštitucionálna mocnosť.

5) Mnoho iných chýb ma naučilo, že do obchodu je vhodné vstupovať iba s ľuďmi, ktorých mám rád. Na druhej strane, vašu firmu nemôže manažovať niekto len preto, že vám je sympatický a dali by ste mu za ženu svoju dcéru. Bez ohľadu na to, ako dobrý a atraktívny človek je, musí mať aj slušné ekonomické myslenie a vlastnosti.

6) Buffett okrem toho pripomína, že mnoho jeho chýb nebolo verejne viditeľných. Ide o obchody, pri ktorých si uvedomoval vysokú hodnotu, no neuskutočnil ich. Napriek tomu má za sebou mnoho skvelých nákupov, vďaka ktorým je najbohatším investorom sveta.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre