Známy investor o súčasných maximách: Som si istý, že to neskončí dobre

Legendárny investor Jeremy Grantham tvrdí, že býčí trh má  ešte stále priestor na rally, možno rok, dva. No ak bude v raste pokračovať ďalej a šplhať sa čoraz vyššie, príde nevyhnutný krach.

„Trh nerastie tak strmo, ako tomu bolo pri predošlých bublinách..avšak deň zúčtovania príde“, upozorňuje Grantham, zakladateľ bostonského správcu kapitálu GMO (spravuje zhruba 112 miliárd dolárov).

“Som si istý, že to skončí zle”, uviedol v kvartálnej správe pre investorov.

Vyvrcholením budú podľa neho prezidentské voľby v USA v roku 2016. Podľa neho si akciový index S&P 500 dovtedy pripíše zhruba 20 % a dosiahne najmenej 2250 bodov. “Počas volieb, prípadne po voľbách bublina praskne a trh stratí polovicu svojich maxím”, predpovedá Grantham.

V kvartálnej správe okrem iného uvádza, že trh je v súčasnosti nadhodnotený o 65 %, čo je spôsobné hlavne krátkodobým špekulatívnym kapitálom.

Nakoniec dodáva, že býčí trh môže skončiť kedykoľvek. “Možno sa tento “vlak” vykoľají z dôvodu sklamania globálneho rastu či extrémneho spomalenia rastu čínskej ekonomiky”, uvádza Grantham. Som si ale na viac ako 50 % istý, že k prasknutiu bubliny nedôjde skôr ako po uplynutí jedného – dvoch rokov, a taktiež nie skôr, ako index S&P 500 dosiahne 2250 bodov.

Pripomeňme, že v súčasnosti sa index S&P nachádza na úrovni 1936 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre