Graf: Keď trhy ležia na pláži a popíjajú Piña coladu

Neil Irwin, ekonomický redaktor z New York Times humorne poznamenal, že ak by boli akciové trhy človekom, aktuálne vylihujú niekde na pláži a popíjajú Piña coladu.

Veru áno, “pán trh” si v posledných mesiacoch vychutnáva obrovský relax, keďže trhová volatilita dosiahla predkrízové úrovne.

O kolísavosti trhu nás najlepšie informuje index VIX. Ako vidieť na grafe nižšie, nedávno dosiahol rekordne nízku úroveň, najnižšiu od januára 2007.

Nízku volatilitu nebadať len pri akciách, ale aj na dlhopisovom, komoditnom a devízovom trhu. Znížená kolísavosť kurzov nám hovorí, že investori sa neobávajú výrazného zhoršenia ekonomických a trhových podmienok.

Portál CNBC ale nedávno poznamenal, že index VIX nie je indexom strachu (ako ho mnohí nazývajú). Vždy, keď trhy rastú, volatilita klesá a opačne. “Jednoducho nám iba meria výšku prémie (prémia opcie, ktorá je derivátom akciového trhu)”, píše CNBC.

Portál Barrons upozorňuje, že ak sú všetci na trhu “nebojácni”, akýkoľvek šok môže vyvolať veľký výpredaj. Treba si uvedomiť, že väčšina trhu drží akcie, a ak sa začnú báť, začnú súbežne vypredávať!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre