Rebríček: Najlepšie krajiny pre podnikajúce ženy

Otázkou, kde na svete majú ženy podnikateľky najväčšiu šancu prosperovať, sa zaoberala štúdia GEDI. Celosvetový prieskum analyzoval, aký vplyv má 30 rozvinutých a rozvíjajúcich sa krajín na podnikateľský potenciál žien?

K hodnoteným faktorom patril prístup ku kapitálu, podnikateľské riziko či prístup žien k vzdelaniu. V zostavenom indexe triumfovali Spojené štáty. Aj napriek tomu, že USA sa stali top krajinou pre ženy podnikateľky, riaditeľka projektu Ruta Aidis (na snímke) podotýka, že ešte stále je tu veľký priestor na zlepšenie.

Mnohých môže prekvapiť šiesta priečka, kde sa umiestnilo Čile. Riaditeľka projektu ale tvrdí, že krajina v posledných rokoch výrazne podporila podnikateľské prostredie. “Krajina od roku 2009 spustila programy, ktoré podporujú potenciál začínajúcich podnikateľov, najmä žien”, uviedla R. Aidis.

Na chvoste rebríčka sa nachádzajú štáty ako Egypt, Uganda, Pakistan či Bangladéš. Ako tvrdí Aidis, tieto krajiny musia riešiť mnoho problémov, či už je to právne prostredie, sociálno-ekonomické postavenie žien alebo nerovnováha mužov-žien v podnikateľskom sektore.

Tu je prvých TOP 10 krajín:

1. USA
2. Austrália
3. Švédsko
4. Francúzsko
5. Nemecko
6. Čile
7. Spojené kráľovstvo
8. Poľsko
9. Španielsko
10. Mexiko

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre