10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie Apple sa dnes začali obchodovať za menej ako 100 dolárov. Žiadny strach – je to len preto, že spoločnosť prikročila k štiepeniu akcií v pomere 7:1 (tzv. split). Cieľom tohto kroku je spraviť akcie spoločnosti prístupnejšie aj pre menších investorov.

2. Z rozhodnutia ECB znížiť sadzby na rekordné minimá profitujú štátne dlhopisy krajín eurozóny. Mimoriadne uvoľnenie badať najmä pri štátnych dlhopisoch Španielska – výnosnosť 10-ročného španielskeho dlhopisu poklesla na rekordných 2,59 %, pričom na vrchole dlhovej krízy sa tieto dlhopisy úročili za 7 %.

3. Ázijské akcie sa dnes zelenali. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o 0,31 % na 15124 bodov, hongkonský index získal 0,61 % na 23 091 bodov. V rastúcom trende zostáva aj indický benchmark Sensex, ktorý profituje z nástupu nového premiéra Modiho. Indický index v tomto roku získal už 21 %.

4. Rast čínskeho exportu sa opäť vrátil k normálu. Čínsky vývoz v máji medziročne vzrástol o 7 %, pričom v apríli tempo rastu nedosahovalo ani jedno percento. Dovoz v máji oslabil o 1,6 % a prebytok zahraničného obchodu dosiahol viac ako 32 miliárd dolárov.

5. Člen Federálneho rezervného systému (FED), James Bullard uviedol, že USA sú oveľa bližšie k dosiahnutiu makroekonomických cieľov než tomu bolo pred piatimi rokmi. Zároveň dodal, že dôvodom uvoľnenej menovej politiky je najmä slabý trh práce a nízka inflácia.

6. Ropný trh sa dnes mimoriadne zelená. Ropa Brent dražie o jedno percento na 109,89 dolára za barel. O 1 % je vyššie aj americká ropa WTI, ktorá sa obchoduje za 103 dolárov/barel. Ceny nahor pohnali pozitívne ekonomické dáta z Číny, kde v máji došlo k výraznému posilneniu vývozu.

7. Taxi aplikácia Uber sa po novom cení na viac ako 17 miliárd dolárov. V nedávnom kole financovania od investorov získala rekordných 1,2 miliardy dolárov. To, odkiaľ firma získala peniaze, drží v anonymite.

8. Portugalská ekonomika sa v prvom kvartáli prepadla menej než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku poklesol o 0,6 %, pričom v prvom odhade sa hovorilo o poklese 0,7 %.

9. Nálada investorov v eurozóne oslabuje. Index Sentix v júni oslabil z májových 12,5 bodu na 8,5 bodu. Pre ekonómov išlo o nemilé prekvapenie, keďže počítali s posilnením indikátora na 13,3 bodu. Investorský sentiment sa zhoršuje aj napriek tomu, že ECB minulý štvrtok prijala viacero opatrení.

10. Euro sa dnes nachádza pod tlakom. Voči doláru stráca 0,44 % na 1,35852 USD. Spoločnú európsku menu ťaží oslabený sentiment investorov v eurozóne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre