Euro včera šokovalo. Miesto smútku získavalo na hodnote

Aj napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) včera prijala opatrenia na boj s nízkou infláciou v eurozóne, euro nakoniec rástlo. Mnoho obchodníkov si neveriacky poškriabalo hlavu, keď sa prizerali, ako si euro smelo vykračuje nahor.

Má to však svoje zdôvodnenie. Aj keď lacná likvidita tlačí na pokles hodnoty eura, včera to bolo takpovediac naopak. Euro spočiatku pokleslo na 4-mesačné minimum 1,3505 dolára, napokon sa ale zotavilo a posilnilo až na 1,3661 USD.

ECB včera rozhodla o znížení kľúčovej úrokovej sadzby o 10 percentuálnych bodov na 0,15 %. Okrem toho prijala negatívnu depozitnú sadzbu, takže banky za uloženie peňazí v ECB zaplatia. Prezident ECB okrem toho informoval o prijatí dlhodobého refinančného programu vo výške 400 miliárd eur. Čo na to trhy?

„Je tu veľká skepsa a sklamanie. Opatrenia nemusia byť efektívne alebo postačujúce“, uviedol menový stratég z National Australia Bank. Ekonómovia tvrdia, že negatívne sadzby na depozitách môžu mať deflačný účinok, čo je opak toho, čo očakáva ECB. Finančné domy totiž môžu dodatočné náklady preniesť na svojich zákazníkov, čo by ešte viac zhoršilo situáciu.

Draghi okrem toho prehlásil, že v blízkej dobe sa so zmenou menovej politiky nepočíta, čo euro ešte viac vytlačilo nahor.  Nehovoriac o tom, že spoločná európska mena už mala očakávania nižších sadzieb dávno započítané v cene.

Dnes sa devízový trh plne sústreďuje na správu z amerického trhu práce, ktorá bude publikovaná v poobedňajších hodinách.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre