10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká spoločnosť Facebook kupuje fínskeho poskytovateľa mobilných služieb „Pryte“. Facebook chce do svojich radov získať najmä zamestnancov spoločnosti, ktorý by sociálnej sieti pomohli s prístupom na internet v nepokrytých oblastiach.

Pred rokom založená služba Pryte má bohaté skúsenosti s dátovým pripojením na rozvíjajúcich sa trhoch. Cena transakcie nie je známa.

2. Japonská poisťovňa Dai-ichi Life chce prevziať svojho amerického súpera Protective Life a rozšíriť tak svoje služby aj na americký trh. Japonci za amerického konkurenta ponúkajú 582,2 mld. jenov (4,2 miliardy eur). Akcie zareagovali pozitívne – ako tvrdia experti, akvizícia zapadá do stratégie japonskej firmy.

3. Obchodná klíma v eurozóne v máji mierne oslabila. Kompozitný index Markit v máji poklesol z predošlých 54 na 53,5 bodu. Ako tvrdí inštitút Markit, aj keď sa nálada v eurozóne v poslednom období výrazne zlepšila, oživenie je nerovnomerné a nevýrazné.

4. Dnešné obchodovanie na európskych akciových trhoch prebieha pokojne. Ako tvrdia analytici, investori vyčkávajú na zajtrajšie zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Index EuroStoxx oslabuje o 0,43 %, francúzsky CAC 40 stráca 0,30 % a nemecký index DAX klesá o 0,26 %. Pod tlakom sú najmä akcie automobilky Volkswagen, ktorej predaje na americkom trhu v máji oslabili o 15 %. Akcie Volkswagen strácajú 1,50 %.

5. Už od 1. januára 2015 sa 19. krajinou eurozóny môže stať Litva. Pobaltská krajina totiž splnila všetky kritériá pre členstvo. Litva by tak bola posledným pobaltským štátom, ktorý príjme euro. Pre krajinu je to už druhý pokus o vstup do menovej únie – prvýkrát prijatie eura prekazila vyššia inflácia.

6. Britský sektor služieb naďalej expanduje. Aj keď príslušný index nákupných manažérov Markit v máji oslabil z 58,7 b. na 58,6 bodu, naďalej zostáva výrazne nad expanzívnou hranicou 50 bodov. Inštitút Markit uviedol, že britská ekonomika môže v druhom štvrťroku rásť tempom 0,8 %.

7. Britská sieť Tesco hlási prudké oslabenie predajov. Za posledné tri mesiace predaje maloobchodnej skupiny na britskom trhu oslabili o takmer 4 %. Ide už o tretí po sebe nasledujúci štvrťrok, čo predaje Tesca na domácom trhu klesajú. Reťazec supermarketov čelí čoraz väčšiemu tlaku zo strany konkurentov.

8. Deficit zahraničného obchodu USA je najvyšší za posledné dva roky. V apríli dosiahol 47,2 miliardy dolárov, čo je najviac od marca 2012. Ekonómovia počítali s deficitom vo výške 40,8 mld. dolárov.

9. Ako vyplýva z dát súkromnej agentúry ADP, v máji najväčšia ekonomika sveta vyprodukovala 179 tisíc nových pracovných miest. Pre trh ide o sklamanie, keďže ekonómovia počítali s číslom až 210 tisíc pracovných miest. Oficiálna správa, ktorú publikuje americké ministerstvo práce, bude zverejnená v piatok.

10. O 18:00 (nášho času) bude v USA zverejnená správa “Beige Book”, ktorú vyhotovuje americká centrálna banka. Béžová kniha je publikovaná 8-krát v roku a je zostavená na základe reportov z 12 pôsobísk Federálneho rezervného systému. Trhy v nej budú hľadať informácie o vývoji americkej ekonomiky.

Komentáre