10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Odliv kapitálu z najväčšieho dlhopisového fondu PIMCO pokračuje. Z najnovších údajov Morningstar vyplýva, že čistý odliv kapitálu v máji dosiahol 4,29 mld. dolárov. Máj je už 13. mesiacom za sebou, čo fond na čele s Billom Grossom prichádza o peniaze investorov.

2. Francúzsky minister zahraničia uviedol, že avizovaná rekordná pokuta pre banku BNP Paribas je nezmyselná a môže ohroziť dohodu o voľnom obchode medzi Európou a USA. Francúzska veľkobanka je obvinená z porušovania amerických sankcií, pričom jej hrozí pokuta až 10 miliárd dolárov.

3. Nálada v priemyselnom sektore Číny sa pomaly zlepšuje. Index nákupných manažérov banky HSBC v máji posilnil z aprílovej úrovne 48,1 b. na 49,4 bodu. Ekonómovia HSBC očakávajú, že Peking na podporu hospodárskeho rastu príjme fiškálne a menové stimuly.

4. Nezamestnanosť v eurozóne v apríli poklesla z predošlých 11,8 % na 11,7 %. Ako tvrdia ekonómovia, za zlepšením stojí predovšetkým portugalský a španielsky trh práce, kde počet nezamestnaných klesá (zobraziť graf).

5. Ceny v eurozóne rastú pomalšie než sa očakávalo. Index spotrebiteľských cien (CPI) v máji spomalil na 0,5 %, pričom v apríli medziročný rast cien dosahoval 0,7 %. Ekonómovia očakávali rast o 0,6 %. Súčasný vývoj tak potvrdzuje obavy z deflácie a dáva priestor Európskej centrálnej banky na nové stimuly.

6. Aj napriek slabému rastu cien v eurozóne, ktorý tlačí na nižšie sadzby v menovej únii, dnes euro voči doláru získava 0,27 % na 1,364 USD. Povzbudivou správou pre euro je, že nezamestnanosť v eurozóne klesá. Ďalší smer obchodovania môže udať zverejnenie priemyselných objednávok v USA.

7. Už v najbližších dňoch majú prísť o prácu stovky investičných bankárov britskej banky Barclays. Pre agentúru Reuters to uviedlo niekoľko ľudí oboznámených so situáciou. Z dôvodu slabých obchodov chce banka do roku 2016 zrušiť až 19 tisíc pracovných miest.

8. Ceny realít vo Veľkej Británii vzrástli na rekordne vysokú úroveň. V máji sa ceny nehnuteľností medziročne navýšili o 11,1 %, čo je najsilnejší rast od polovice roka 2007. V porovnaní s aprílom 2014 ceny britských nehnuteľností rástli o 0,7 %, čo je už 13. nárast za sebou.

9. Konkurencia pre USA. Rusko a Čína chcú vytvoriť spoločnú ratingovú agentúru. Počas svojej návštevy v Číne to oznámil ruský minister financií Anton Siluanow. Rusko a Čína už viackrát kritizovali americké ratingovky za ich hodnotenia, ktoré sú podľa nich spolitizované.

10. Americká telekomunikačná skupina AT&T zvyšuje svoju celoročnú prognózu predajov o 5 %. Optimistický výhľad je odrazom silných výsledkov v segmente mobilných sietí. Akcie AT&T dnes mierne strácajú. V zelenom sa dnes obchodujú akcie spoločnosti Apple, ktorá aktualizovala svoj operačný systém o rad nových funkcií.

Komentáre