Pozrite sa, prečo je zlato najlacnejšie za posledné 4 mesiace

Zlato si z mesiaca máj odnáša hodnotu 1251 dolárov za trojskú uncu, čo je najnižšia hodnota za posledných 16 týždňov. Pod klesajúcu cenu žltého kovu sa podpísali dva zásadné faktory, o ktorých si v tomto príspevku povieme.

Prvým je lepšie než očakávané oživenie na americkom realitnom a pracovnom trhu, čo centrálnej banke USA dáva možnosť sprísniť menovú politiku. Čoraz menší objem stimulov (nalievania peňazí) a náznak vyšších úrokových sadzieb nie je pre zlato dobrým signálom. Práve lacné peniaze zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) boli hnacím motorom ceny tohto kovu.

Druhým zásadným faktorom, ktorý tlačí na pokles ceny, je zmiernenie napätia na Ukrajine. Aj keď sa na východe Ukrajiny ešte stále bojuje, jednoznačného víťazstvo Porošenka v prezidentských voľbách mnohých investorov upokojilo.

Ako uvádzajú odborníci,  chuť riskovať sa opäť vracia, takže zlato ako bezpečný prístav je v úzadí.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre