Analýza Candlesticks: Sviečkové formácie (2)

Po tom, čo sme si v prvej časti o sviečkových formáciách predstavili doji, rannú hviezdu či harami, sa dnes zoznámime so vzormi engulfing, hammer (kladivo), hanging man (obesenec) či tweezer (pinzeta).

Keď za menšou červenou sviečkou nasleduje väčšia zelená, ktorá predošlú sviecu úplne pohlcuje (zatieňuje) svojim telom, hovoríme o býčej verzii formácie engulfing (Bullish Engulfing).

Ide o ďalšiu formáciu, ktorá signalizuje obrat trendu. Pri takejto formácii dochádza k rýchlemu oslabeniu predajných pozícií, pričom k slovu sa dostávajú býčí investori. Ako tvrdia profesionáli, aby bola prevaha býkov potvrdená, zelená sviečka by mala uzavrieť nad maximom predošlej červenej sviece.

Medvedí engulfing je presným opakom – za zelenou/rastúcou sviecou nasleduje červená, ktorá predošlú sviecu pohlcuje svojim telom. Rastúci trend sa mení na klesajúci.

Formácia Hammer

Formáciu „kladivo“ tvorí iba jedna svieca, ktorá je charakteristická dlhým dolným knôtom a menším telom v hornej časti. Takáto svieca nám hovorí, že aj keď sa medvede snažili prevziať kontrolu a stlačiť cenu nadol, býčí investori zvíťazili a cena opäť vzrástla.

K typickým znakom formácie kladiva patrí veľmi malý, prípadne žiadny horný knôt, pričom spodný knôt je 2-3 krát dlhší ako telo (rozdiel otváracej a zatváracej ceny).

Formácia Hanging man

Kým kladivo nám hovorilo o zmene klesajúceho na rastúci trend, obesenec (hanging man) indikuje prechod na klesajúci trend. Podobne ako Hammer, aj formáciu hanging man tvorí iba jedna svieca s dlhým dolným knôtom a úzkym telom v hornej časti.

V prípade, že by sviečka mala dlhý horný knôt a telo umiestnené v dolnej časti, vzniká formácia “Padajúca hviezda”. V takejto situácii dochádza k rezistencií, kedy sa prevaha medvedích investorov zvyšuje. Dôležité je, aby po takejto svieci nasledovala ďaľšia klesajúca sviečka, ktorá klesajúci trend potvrdí.

Formácia Tweezer

Ako poslednú sviečkovú formáciu si predstavíme „tweezer“, ktorú tvoria dve sviece so zhodnými maximami alebo minimami. Keďže sviece majú dva rovnaké knôty, odtiaľ vzniklo pomenovanie „pinzeta“.

Pozrime sa bližšie na veziu tweezer top. Na konci up-trendu vidíme dve sviece s rovnako dlhými knôtmi – tie naznačujú, že kupujúci prevážili predávajúcich, no v druhom prípade sa už k slovu dostávajú medvedí investori. Po dvoch neúspešných pokusoch zo strany býkov sa začína klesajúci trend.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre