10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bitcoin sa dnes dostal nad hodnotu 500 dolárov. Na slovinskej burze BitStamp získal voči doláru viac ako 4 % na 513 USD.

Po týždňoch poklesu a stagnácie tak digitálna mena opäť rastie, čomu pomohli aj pozitívne vyhlásenia známych investorov (napr. Marc Andreessen, Peter Schiff) na adresu Bitcoinu.

2. Dnes zverejnené oficiálne dáta potvrdili, že britská ekonomika v prvom kvartáli oproti predošlému štvrťroku rástla o 0,8 %. V poslednom štvrťroku 2013 hospodárstvo rástlo tempom 0,7 %. Medziročne ekonomický výkon Veľkej Británie posilnil o 3,1 %.

3. Ekonomický sentiment v eurozóne sa v máji mierne zhoršil. Index nákupných manažérov inštitútu Markit klesol o 0,1 bodu na 53,9 bodov. Pokles bol analytikmi očakávaný.

4. Nálada v čínskych podnikoch sa v máji dostala na 5-mesačné maximum. Index PMI banky HSBC posilnil z predošlých 48,1 b. na 49,7 b. Oficiálny ukazovateľ PMI bude publikovaný 1. júna.

5. Uvoľnenie krízy na Ukrajine prospieva ruskej mene. Ruský rubeľ sa voči doláru dostal na až 4-mesačné maximum – šéf NATO, Anders Fogh-Rasmussen na sociálnej sieti Twitter uviedol, že existujú náznaky, že sa ruské vojská stiahnu z ukrajinských hraníc.

6. Ekonomické dáta z Francúzska opäť sklamali. Index nákupných manažérov v máji poklesol pod rastovú hranicu 50 bodov. Súčasná hodnota 49,3 b. je najnižšou za posledné 3 mesiace.

7. Euro voči doláru dnes čelí výraznému tlaku. Menový pár EUR/USD stráca 0,24 % na 1,36539 dolára. Spoločnú európsku menu ťažia slabé ekonomické data, keďže index nákupných manažérov pre eurozónu v máji oslabil. Kurz EUR/USD testuje podporu na hladine 1,3650 USD.

8. Predaje existujúcich domov v USA vzrástli menej než sa očakávalo. V apríli v porovnaní s marcom rástli o 1,3 %, pričom analytici počítali so zvýšením o 2,2 %. Aprílový nárast existujúcich domov v USA je prvým v tomto roku. Ako tvrdia analytici, predajom pomohli lepšie úverové podmienky ale aj rýchlejší rast pracovných miest.

9. Počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti v USA prudko vzrástol. V medzitýždňovom porovnaní sa ich počet zvýšil o 28 tisíc na 326 tisíc. Ekonómovia počítali s rastom na 310 tisíc.

10. Wall Street si po zmiešaných ekonomických dátach pridáva mierne zisky. Index Dow Jones získava 20 bodov na 16 552 b., širší benchmark S&P 500 je vyššie o 6,40 b. na 1894 bodov. Európske akcie sa takmer nezmenili, keď uzatvorili na otváracích hodnotách. Kým dáta z Číny potešili, sklamaním bol ekonomický sentiment v eurozóne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre