10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Populárna online požičovňa filmov Netflix plánuje expanziu do Nemecka, Francúzska a ďalších štyroch európskych krajín. Jej plánom je rozšíriť sa do ďalších 50 krajín, z toho 13 v Európe.

Streamovacia služba sa na európsky trh dostala v roku 2012, keď so svojimi službami debutovala vo Veľkej Británii a Írsku. Akcie Netflix dnes získavajú 1 %.

2. Francúzska veľkobanka BNP Paribas čelí tlaku amerických regulačných orgánov. Ako informuje Bloomberg, banke hrozí finančná pokuta do výšky až 5 miliárd dolárov. Banka čelí obvineniu z porušovania sankcií, ktoré USA uvalili na Irán, Kubu či Sudán.

3. Twitter cúvol. Podľa denníka Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na dôverné zdroje, sa spoločnosť Twitter rozhodla ukončiť rokovania o prevzatí berlínskeho startupu SoundCloud. Zahraničné médiá včera informovali, že Twitter zvažuje prevzatie nemeckej firmy.

4. Japonská centrálna banka Bank of Japan sa na svojej dnešnej schôdzi vzdala ďalších menových stimulov. Ako informovala, v nákupoch dlhopisov pokračuje v nezmenenej úrovni. Menovú bázu tak ročne podporí stimulmi 60-70 biliónov jenov.

5. Vo Veľkej Británii sme videli ďalší silný ekonomický údaj. Tentokrát prekvapili maloobchodné tržby, ktoré v apríli medziročne posilnili o 6,9 %. Ide o najsilnejší medziročný rast maloobchodný tržieb od mája 2004. V porovnaní s marcom sa predaje britského maloobchodu navýšili o 1,3 %.

6. Finančné trhy dnes čakajú na zápisnicu z posledného zasadnutia Federálneho rezervného systému (Fed). Správa americkej centrálnej banky bude zverejnená o 18:00 a trhom poskytne ďalšie informácie o budúcich krokoch Fedu.

7. Ruský plynárenský obor Gazprom a čínsky podnik China National Petroleum Corporation (CNPC) podpísali 30-ročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu do Číny. V zmluve medzi oboma energetickými spoločnosťami sa hovorí o dodávkach v hodnote 400 mld. dolárov.

8. Internetový obor Google sa chystá nakupovať. V správe, ktorú spoločnosť predložila Komisii pre cenné papiere (SEC) vysvetľuje, že nahromadenú hotovosť v objeme 20-30 mld. dolárov chce použiť na zahraničné nákupy.

9. Platina opäť dražie. Cenu nahor tlačia pokračujúce protesty v juhoafrických platinových baniach. Cena tohto drahého kovu dnes vzrástla o 1,40 % na 1481 dolárov/uncu. Juhoafrická republika je najväčším exportérom platiny na svete.

10. Čínsky výrobca počítačov Lenovo informoval, že jeho zisk za uplynulý fiškálny rok vzrástol o 29 %. Spoločnosť profitovala najmä zo silného dopytu po jej múdrych telefónov. Príjmy technologickej firmy rástli o 14 % na 38,7 mld. dolárov.

Komentáre