10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informuje nemecký denník „Spiegel“, sociálna sieť Twitter sa údajne zaujíma o berlínsky startup SoundCloud, ktorý eviduje zhruba štvrť milióna užívateľov. Správa informuje, že Twitter má záujem o partnerstvo, nie o prevzatie startupu. Podľa iných zdrojov Twitter rokuje o kúpe.

2. Ceny vo Veľkej Británii rastú rýchlejšie než sa očakávalo. Spotrebiteľské ceny sa v apríli medziročne zvýšili o 1,8 %. Ekonómovia počítali s rastom len o 1,7 %. Miera inflácie je tak čoraz bližšie k inflačnému cieľu centrálnej banky Bank of England, ktorá uvažuje o sprísnení svojej menovej politiky. Správa podporila kurz britskej libry.

3. Kríza na Ukrajine sa negatívne podpísala pod nemecké hospodárstvo. Nemecké vývozy do Ruska v prvom štvrťroku poklesli o 13 %. Celkový export krajiny ale v prvom kvartáli vzrástol o 3,1 %.

4. Najväčší americký obchod s potrebami pre kutilov Home Depot zverejnil výsledky. Zisk na akciu dosiahol 96 centov, pričom analytici počítali so ziskom na akciu 0,99 USD. Tržby skupiny dosiahli 19,69 mld. dolárov, čo je menej než odhad 19,95 mld. dolárov.

5. Thajské akcie ako aj thajská mena bath dnes čelia značnému tlaku. V snahe obnoviť stabilitu armáda vyhlásila stanné právo. Tamojší index stratil viac ako jedno percento, pričom za posledný rok oslabil už o 12 %.

6. Priemyselné objednávky talianskych firiem rástli viac než sa predpokladalo. V marci oproti februáru rástli o 1,3 %, pričom analytici počítali len s miernym rastom o 0,3 %. V medziročnom porovnaní objednávky talianskych firiem rástli o 2,8 %.

7. GoPro, spoločnosť, ktorá vyrába vodotesné kamery určené pre extrémne športy, vstupuje na burzu. Akcie firmy, ktorá v roku 2013 dosiahla príjmy vo výške jednej miliardy, budú obchodované na burze Nasdaq s tickerom „GPRO“.

8. Švajčiarska banka Credit Suisse sa dohodla s americkou vládou a regulačnými orgánmi na zaplatení pokuty vo výške 2,6 mld. dolárov. Banka pomáhala bohatým Američanom vyhýbať sa plateniu daní prostredníctvom tajných offshore účtov.

9. Slabé výsledky maloobchodných spoločností TJX Companies, Dick’s Sporting Goods Urban Outfitters sa dnes negatívne podpísali pod vývoj amerických akcií. Akciový index Dow Jones oslabuje o 0,40 % na 16 450 bodov, širší index S & P 500 stráca 0,30 %.

10. Čínsky dopyt po zlate sa v prvom štvrťroku prepadol o 18 % na 263,2 metrických ton. Kým spotreba šperkov vzrástla o 10 %, dopyt po zlatých tehličkách a minciach oslabil o viac ako 50 %.

Komentáre