10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informoval denník „Korea Times“, spoločnosti Apple a Samsung údajne diskutujú ohľadne riešenia patentových sporov.

Denník s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s vecou uvádza, že cieľom rokovaní je vyriešiť budúce spory mimosúdnou cestou.

2. Euro dnes doháňa značné straty z minulého týždňa. Aj napriek špekuláciám, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom júnovom zasadnutí uvoľní menovú politiku, dnes menový pár EUR/USD získava 0,17 % na 1,3721 dolára.

3. Spomedzi európskych akcií sa dnes najmenej darilo akciám farmaceutického či bankového sektora. Príslušný index farmaceutického odvetvia oslabil o takmer dve percentá. Dôvodom je britská spoločnosť AstraZeneca, ktorá opäť odmietla ponuku na prevzatie od amerického Pfizeru (údajne poslednú). Akcie britskej farmaceutickej spoločnosti dnes oslabili o viac ako 10 %.

4. Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank dostane injekciu z bohatého Kataru. Na 8-miliardovom navýšení kapitálu prostredníctvom nových akcií sa bude podieľať aj kráľovská rodina z Kataru. Banka zvýšením kapitálu reaguje aj na zhoršujúce sa ziskové vyhliadky.

5. Na pozadí politickej neistoty a hromadných štrajkov sa thajská ekonomika v prvom štvrťroku medziročne prepadla o 0,6 %. V porovnaní s predošlým kvartálom hospodárstvo Thajska oslabilo o 2,1 %.

6. Akcie aerolínky Ryanair dnes rastú o 8,50 %, a to aj napriek tomu, že spoločnosť utrpela prvý pokles zisku za posledných 5 rokov. Dôvodom je ohlásené zvyšovanie cien leteniek, vďaka čomu chce Ryanair v nasledujúcom fiškálnom roku zarobiť 580-620 miliónov eur.

7. Prezident luxemburskej centrálnej banky, Yves Mersch uviedol, že pravdepodobnosť uvoľnenia menovej politiky na júnovom zasadnutí výrazne vzrástla. Prezident ECB, Mario Draghi pred týždňom naznačil, že vzhľadom na nízke ceny môžu byť prijaté ďalšie menové stimuly.

8. Guvernér britskej centrálnej banky Bank of England, Mark Carney varuje, že realitný trh môže byť rizikom pre britskú ekonomiku. „Britský trh s bývaním má hlboké štrukturálne problémy“, uviedol šéf BoE. Ako dodáva, realitný trh je pre oživenie britskej ekonomiky najväčším rizikom.

9. Menový pár USD/JPY sa v dnešnom obchodovaní dostal na 101,11 japonských jenov, čo je pre dolár najslabšia úroveň za viac ako 3 mesiace. Zvýšené geopolitické napätie posilňuje dopyt po japonskej mene. Doláru zas neprospieva nerovnomerné ekonomické oživenie USA.

10. Nemecká Bundesbanka vo svojej správe uvádza, že nemeckú ekonomiku čaká v nasledujúcich mesiacoch pomalší rast. Centrálna banka tiež varuje pred geopolitickou neistotou vo Východnej Európe či ekonomickými rizikami rozvíjajúcich sa krajín.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre