5 spôsobov, ako si vybudovať pasívny príjem

Hneď na úvod tohto príspevku treba zdôrazniť, že tvorba pasívneho príjmu nie je pasívnou činnosťou. Tisíce ľudí po celom svete, ktorí sa snažili vybudovať „stroj na peniaze“ zistili, že vytvorenie pasívneho príjmu si vyžaduje množstvo práce a hlavne čas.

Stojí to však za to, pretože s pasívnym príjmom môžete odísť do predčasného dôchodku, cestovať po svete alebo zostať doma s rodinou a s pocitom, že sa viac nemusíte starať o peniaze.

1. Investície

Dividendové akcie, dlhopisy..investície sú skvelým spôsobom, ako si vytvoriť pasívny príjem. Najmä vlastníctvo dividendových akcií je lákavou formou, ako zarábať peniaze. Najnáročnejšie je ale zvoliť správne akcie.

Ak vás tento typ pasívneho príjmu zaujíma, no netrúfate si na výber investičného portfólia, siahnite po radách odborníkov, prípadne sa v tejto oblasti začnite vzdelávať (knihy, webové stránky, demo účty). Riešením je aj kúpa obchodovaných fondov (ETF), ktoré sú vysoko likvidné a na rozdiel od podielových fondov neviažu vysoké náklady.

2. Sieťový marketing

Sieťový marketing alebo tiež multi-level marketing je častým predmetom diskusií. Kým jedna časť ľudí tento biznis miluje, druhá ho považuje za podvod a pyramídu.

Jedno je však isté – MLM patrí k najpopulárnejším zdrojom pasívneho príjmu na svete. Podstatou tejto formy priameho predaja je budovanie tímu – ak budete mať dobrého lídra a naučí vás, ako sa v MLM pohybovať, vaše mesačné príjmy môžu dosiahnuť vysnené úrovne.

3. Nehnuteľnosti

Nie sú to len západné krajiny, kde je nehnuteľnosť považovaná za generátor pasívnych príjmov.

Aj na Slovensku nájdeme mnoho ľudí, ktorí profitujú zo statusu prenajímateľa. Nejde však o úplne pasívny príjem – treba počítať s opravami, vývojom realitného trhu a taktiež dbať na výber nájomníkov (obzvlášť dôležité!)

4. Affiliate marketing

Vytvoríte partnerstvo s firmou a ponúkate jej produkty/služby na svojich internetových stránkach. Presne o tom je affiliate marketing.

Ale pozor. Chce to veľkú dávku odhodlania ako aj čas, aby vám váš blog či webstránka začala slušne zarábať. Ako raz povedal Joe Udo, majiteľ stránok Retire by 40, affiliate marketing je „dlhodobý projekt“.

TIP: Komplexný eBook o zarábaní na internete

5. Online pôžičky

Osobné pôžičky sú typickým príkladom, ako nepracovať pre peniaze, ale nechať peniaze pracovať pre seba.

Úspešnou ukážkou takéhoto modelu pasívneho príjmu sú stránky prosper.com či lendingclub.com. Ide o platformy, ktoré spájajú veriteľov so záujemcami o pôžičky. Nie je to však len o šťavnatých úrokoch. Hrozí tu riziko nevrátenia peňazí, s čím treba počítať.

xtb
Komentáre