10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Berkshire Hathaway, investičný holding známeho investora Warrena Buffetta ohlásil, že zvýšil svoj podiel v mobilnom operátorovi Verizon na 527 mil. dolárov. Holding tak v súčasnosti drží 11 miliónov akcií Verizonu – akcie Verizon dnes získavajú takmer 2 %.

Okrem toho Buffett navýšil podiel v spoločnostiach WalMart a IBM.

2. Ako informovala agentúra Bloomberg, populárna taxi aplikácia „Uber“ môže mať hodnotu viac ako 10 miliárd dolárov! Ako uvádza správa odvolávajúca sa na blízke zdroje, manažment spoločnosti údajne diskutuje o novom kole financovania, ktoré aplikáciu môže oceniť na 10 mld. USD. V porovnaní s minulým rokom by išlo až o strojnásobenie hodnoty.

3. JC Penney je späť. Akcie sužovaného amerického obchodného reťazca vyleteli prudko nahor. Môžu za to výsledky za 1. kvartál, ktoré prekonali odhady. Predaje reťazca rástli tempom 6,2 %, pričom trh počítali len so 4 %-ným zvýšením. Akcie JC Penney dnes rastú o 17 %!

4. Priemyselná výroba Japonska prekonala doterajšie očakávania. V marci oproti februáru rástla tempom 0,7 %, pričom prvotne bol avizovaný rast len o 0,3 %. V medziročnom porovnaní produkcia priemyslu rástla o 7,4 %.

5. Dobrá správa z eurozóny. Prebytok zahraničného obchodu menovej únie v marci posilnil na 17,1 mld. eur, čo je lepší než očakávaný údaj. Ekonómovia počítali s prebytkom obchodnej bilancie v objeme len 16 mld. eur. Nárast bol vyvolaný znížením dovozu.

6. Indické akcie oslavujú víťazstvo opozície v parlamentných voľbách. Tamojší akciový index Sentex posilnil na rekordných 25 375 bodov. Nové maximum dosiahol aj index Nifty, ktorý získal viac ako jedno percento na 7203 bodov.

7. Stavebná aktivita v USA sa v apríli dostala na najvyššiu úroveň od novembra. Začatá výstavba amerických domov sa v apríli vyšplhala z marcových 947 tisíc na 1,07 milióna stavieb. Ekonómovia počítali s rastom na 980 tisíc.

8. Spotrebiteľská dôvera USA, ktorú hodnotí indikátor Univerzity Michigan, sa v máji nečakane zhoršila. Index klesol z predošlého 9-mesačného maxima 84,1 b. na 81,8 bodu. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali s miernym rastom indexu na 84,5 bodu.

9. Ceny ropy dnes rastú, za čo podľa obchodníkov môže pokračujúca kríza na Ukrajine, obzvlášť obavy o narušenie dodávok z Ruska. Barel severomorskej ropy Brent dražie o takmer pol percenta na 109,53 USD. Barel ropy WTI sa obchoduje za 101,42 USD, čo je nárast o 0,32 %.

10. Európske predaje automobilov pokračujú v oživení. V apríli sa počet novoregistrovaných vozidiel v Európskej únii zvýšil o takmer 5 % na 1,09 mil. nových automobilov. Apríl je už ôsmym mesiacom za sebou, čo predaje nových vozidiel rastú.

Komentáre