10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. V priebehu troch až piatich rokov bude býčiemu trhu koniec. S takouto prognózou prišiel najväčší dlhopisový fond sveta PIMCO.

Ako uvádza vo svojej najnovšej správe s názvom “The New Neutral”, neexistencia nového modelu rastu sa postará o nulové reálne úrokové sadzby, čo povedie ku koncu býčieho trhu. Ako ale Pimco dodáva, k výraznému slovu sa nedostanú ani medvedí investori.

2. Čínsky priemysel naďalej stráca na dynamike. Ako informoval tamojší štatistický úrad, priemyselná produkcia druhej najväčšej ekonomiky sveta v apríli medziročne vzrástla o 8,7 %, čo je najslabší rast produkcie od apríla 2009.

3. Za očakávaniami zaostali aj čínske maloobchodné tržby. V apríli medziročne rástli o 11,9 %, čo je najslabší nárast od februára 2011. Ekonómovia počítali s rastom maloobchodných predajov o 12,2 %.

4. Ekonomický sentiment v Nemecku oslabuje. Index inštitútu ZEW (Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung) v máji poklesol z predošlých 43,2 bodu na 33,1 bodu. Ekonómovia počítali s miernym oslabením na 40 bodov.

5. Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T rokuje o prevzatí poskytovateľa satelitných služieb DirectTV. Ako uvádzajú zahraničné médiá, obchod môže dosiahnuť hodnotu až 50 mld. dolárov.

6. Americký akciový trh dnes posilnil na nové maximá. Širší akciový barometer S&P 500 sa dostal na  1901 bodov, čím prekonal svoje doterajšie maximum z apríla. Index Dow Jones získava 0,22 % na 16 731 bodov.

7. Ruský Gazprom, najväčší exportér plynu na svete, zvyšuje tlak na Ukrajinu. Ako uviedol hovorca koncernu Sergej Kuprianov, ak ukrajinský Naftogaz do 2. júna nezaplatí vopred za júnové dodávky 1,66 mld. dolárov, dodávky plynu budú odstavené.

8. Z makroekonomických dát sa dnes v USA čakalo na maloobchodné tržby. Tie však v apríli sotva vzrástli, keď sa medzimesačne zvýšili o 0,1 %. Marcový údaj bol ale revidovaný až na +1,5 %, čo je najsilnejší nárast od marca 2010.

9. Po slabom vývoji ZEW indexu a špekuláciách, že Európska centrálna banka (ECB) v júni prikročí k ďalším stimulom, sa dnes euro voči doláru prepadlo o takmer pol percenta. K 17:30 sa menový pár obchoduje na úrovni 1,37018 USD.

10. Farmaceutický obor Pfizer naďalej tlačí na britského konkurenta AstraZeneca. Objavili sa informácie, že americká spoločnosť zvyšuje svoju ponuku na prevzatie. Britskej spoločnosti však vyčíta neochotu zapojiť sa do priamych rozhovorov. Podľa britských noriem musí Pfizer do 26. mája predložiť ponuku, prípadne ustúpiť od obchodu.

xtb
Komentáre