10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie producenta elektromobilov Tesla Motors dnes strácajú viac ako 7 %, a to aj napriek tomu, že zisk spoločnosti za prvý kvartál porazil odhady analytikov.

Wall Street však trápi iná vec – Tesla očakáva, že tento rok vykáže negatívny free cashflow, keďže peniaze použije na expanziu. V pláne má investovať 650 až 850 miliónov dolárov.

2. Zahraničný obchod Číny sa v apríli postaral o milé prekvapenie. Kým ekonómovia počítali s trojpercentým poklesom vývozu, skutočnosťou bol nárast o 0,9 %. Dovoz vzrástol o 0,8 %.

3. Najväčšia automobilka sveta Toyota si z uplynulého fiškálneho roku odnáša mohutný zárobok. Zisk spoločnosti dosiahol 2,29 bil. jenov (16,2 mld. eur), čo je medziročný nárast o 73,5 %. Japonský koncern ťaží zo slabého jenu, ktorý jeho produkciu zlacňuje pre zahraničných odberateľov.

4. Britská banka Barclays chce do roku 2016 svoj personál zredukovať o 19 tisíc zamestnancov. Približne 10 tisíc miest banka rozpustí vo Veľkej Británii. Ide o omnoho vyššie číslo, keďže predtým banka hovorila o prepustení 10-12 tisíc zamestnancov. Najviac sa prepúšťanie dotkne investičného bankovníctva.

5. Ako vyplýva z údajov gréckeho štatistického úradu, vo februári sa počet nezamestnaných v Grécku medziročne znížil o viac ako 14 tisíc. Miera nezamestnanosti poklesla len mierne na 26,7 %. Graf vývoja gréckej nezamestnanosti si môžete pozrieť tu.

6. Teraz sa pozrime na americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti. Ich objem sa v medzitýždňovom porovnaní znížil o 26 tisíc na 319 tisíc žiadostí, čo je väčší pokles než počítali ekonómovia. Ti predpovedali pokles na 325 tisíc žiadostí.

7. Európska centrálna banka (ECB) dnes rozhodla o ponechaní hlavnej refinančnej sadzby na nezmenenej úrovni 0,25 %. Prezident ECB Mario Draghi však uviedol, že Rada guvernérov je nespokojná s nízkym rastom cien. Na júnovom zasadnutí môžu byť prijaté ďalšie opatrenia.

8. K žiadnym krokom v menovej politike nepristúpila ani britská centrálna banka. Bank of England rozhodla o ponechaní sadzby na 0,5 %. Program nákupu dlhopisov zostáva na nezmenenej úrovni 375 mld. libier.

9. Náznaky, že ECB na júnovom zasadnutí príjme ďalšie stimuly, dnes dostali euro pod nemalý tlak. Kým pred konferenciou prezidenta ECB sa menový pár EUR/USD za 1,3990 USD, neskôr sa prepadlo až na 1,386 dolára.

10. Ceny ropy dnes klesajú. Obchodníci to zdôvodňujú “odpočinkom” od ukrajinskej kríze, kde sa črtá nádej na dialóg medzi znepriatelenými stranami. Ropa Brent lacnie o 0,38 % na 107,7 USD/barel. Cena ropy WTI klesá o 0,69 % na 99,33 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre