10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Aj napriek vysokým rezervám hotovosti sa spoločnosť Apple rozhodla požičať si 12 miliárd dolárov. Peniaze získa prostredníctvom emisie korporátnych dlhopisov.

Gigant z Cupertina nedávno avizoval, že akcionárom vyplatí dividendu vyššiu o 8 %. Spoločnosť taktiež rozšíri objem spätného odkupu akcií zo 60 na 90 mld. USD.

2. Americká ekonomika v prvom kvartáli tohto roka rástla o 0,1 %. Ekonómovia tento slabý rast zdôvodňujú zimným efektom. Aj keď nejde o pozitívnu správu, analytici upozorňujú, že sa netreba príliš obávať, pretože na hospodárstvo vplývala drsná zima. Pod slabý ekonomický rast sa podpísal najmä pokles vývozu, trh realít či investície podnikov.

3. Medzinárodný menový fond dnes vyhlásil, že ruská ekonomika sa nachádza v recesii. „Ak sa na recesiu pozeráme ako na hospodársky pokles v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch, potom sa Rusko nachádza v recesii“, uviedol ekonóm MMF Antonio Spilimbergo.

4. Sociálna sieť Twitter svojimi výsledkami za prvý kvartál sklamala akcionárov. Tí jej akcie poslali nadol o 11%. Viac tu.

5. Ceny v eurozóne v apríli rástli medziročným tempom  0,7 %, pričom v marci to bolo 0,5 %. Ekonómovia počítali s nárastom cien o 0,8 %. Inflácia je ostro sledovaná Európskou centrálnou bankou – jej prezident M. Draghi nedávno avizoval, že v prípade nepriaznivého inflačného vývoja je ECB pripravená zasiahnuť.

6. Ekonomická aktivita v americkom regióne Chicago prekvapivo vzrástla. Príslušný index v apríli posilnil z predchádzajúcich 55,9 bodu na 63 bodov. Ide o najvyššiu úroveň od októbra 2013.

7. Ako informovala súkromná agentúra ADP, v apríli americká ekonomika vytvorila 220 tisíc nových pracovných miest. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže ekonómovia počítali s prírastkom 210 tisíc pracovných miest.

8. Z ekonomických dát bol zverejnený aj japonský index nákupných manažérov (Markit). Indikátor v apríli oslabil z 53,9 b. na 49,4 b. Hodnoty nižšie ako 50 bodov signalizujú pokles ekonomickej aktivity.

9. O 18:00 nášho času bude v USA zasadať Menový výbor americkej centrálnej banky (FOMC). Investori počítajú s tým, že Fed oznámi ďalšie krátenie stimulov o 10 miliárd dolárov.

10. Ropa dnes mimoriadne stráca. Ropa Brent lacnie o 1,33 % na 107 dolárov. Americká ropa WTI oslabuje o 1,90 % na 99,46 USD. Dôvodom sú vyhliadky na vyššie ropné zásoby v USA, či nádej na zmiernenie ukrajinskej krízy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre