10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Spoločnosť Apple zverejnila svoje výsledky za druhý fiškálny kvartál. Čísla boli viac než pozoruhodné a prekonali všetky odhady.

Zisk na akciu dosiahol 11,62 USD, pričom ekonómovia počítali so ziskom 10,16 USD/akciu. Príjmy spoločnosti predstavovali 45,6 miliardy USD, pričom trh očakával 43,6 mld. USD. Spoločnosť okrem toho rozhodla o ďalšom odkupe akcií v objeme 30 mld. dolárov. Akcie Apple dnes získavajú 8 %.

2. Ukrajinský konflikt sa vyhrocuje. Špeciálne ukrajinské jednotky v blízkosti mesta Sloviansk zabili 5 proruských separatistov. Moskva na to zareagovala vojenským manévrom – pri ukrajinské hranice vyslala na cvičenie viac ako 11 tisíc vojakov.

3. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dnes uviedol, že ECB je pripravená v boji s nízkymi cenami použiť akokoľvek nástroje menovej politiky. Draghi to uviedol na svojom dnešnom prejave v Amsterdame.

4. Španielsko si prostredníctvom dnešnej aukcie štátnych dlhopisov požičalo 5,56 mld. eur, čím naplnilo svoj cieľ. Výnosnosť 10-ročných dlhopisov poklesla na rekordné minimum 3,059 %.

5. Ceny ropy dnes rastú. Barel severomorskej ropy Brent sa obchoduje na úrovni 110 dolárov, čo je nárast o 0,88 %. Ropa WTI sa obchoduje so ziskom 0,34 %. Ako tvrdia obchodníci, ropný trh reaguje na ďalšiu eskaláciu ukrajinskej krízy.

6. Tržby francúzskej automobilky Renault doplatili na silné euro. Obrat spoločnosti za uplynulý kvartál poklesol o 0,1 %. Dodávky vozidiel napriek tomu vzrástli o viac ako 5 % na 636 239 kusov.

7. Americké žiadosti o dávku v nezamestnanosti vzrástli viac než sa očakávalo.V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa zvýšili o 24 tisíc na 329 tisíc žiadostí. Ekonómovia počítali s úrovňou 315 tisíc žiadostí.

8. Facebook s 3-násobným ziskom. Gigant v segmente sociálnych sietí si z uplynulého kvartálu odnáša tržby na úrovni 2,5 mld. dolárov, čo je medziročný nárast o 72 %. Zisk v objeme 642 miliónov dolárov je trojnásobne vyšší než minulý rok.

9. Wall Street dnes pozorne sleduje dianie na Ukrajine. Vojenský manéver Ruska pri Ukrajine sa postaral o negatívny sentiment. Dow Jones sa obchoduje okolo otváracej úrovne, keď získava len mierne 0,10 %.Stredom pozornosti sú akcie Apple.

10. Španielska ekonomika pokračuje v oživení. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v prvom kvartáli zvýšil o 0,4 %. Ekonómovia počítali s rastom o 0,3 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre