Európske akcie v zelenom. Vyhľadávané sú najmä farmaceutické akcie

Po veľkonočnej prestávke sa dnes začalo obchodovať aj na európskych burzách. Nemecký akciový benchmark DAX 30 sa dokázal dostať až na 9500 bodov, keď získava jedno percento.

Akciové kurzy sú podporené pondelkovými ziskami na Wall Street a viac než dobrými minulotýždňovými ekonomickými dátami z USA, či už ide o americký priemysel alebo trh práce.

V centre pozornosti aj naďalej zostáva ukrajinský konflikt. Z pohľadu makroekonomických dát toho dnes veľa neuvidíme – investori budú čakať najmä na poludňajšie údaje z amerického trhu nehnuteľností.

Obzvlášť vyhľadávané sú dnes akcie farmaceutického priemyslu. Švajčiarska farmaceutická skupina Novartis informovala o mimoriadnych zmenách. Okrem toho, že sa dohodla na kúpe podnikania s liekmi proti rakovine od GlaxoSmithKline, za ktoré zaplatí 16 mld. dolárov, za 5,4 mld. USD predáva svoju jednotku veterinárnej medicíny spoločnosti Eli Lilly.

Investori sú ohlásenými zmenami nadšení a akcie Novartis vyniesli nahor o viac ako 2 percentá. Akcie Glaxo získavajú viac ako 4 %.

Okrem toho sa v branži rysuje 100-miliardový obchod, keďže farmaceutický gigant z USA Pfizer chce za 100 mld. USD odkúpiť britskú firmu AstraZeneca.

Takmer každý mesiac sa vo farmaceutickom sektore uskutoční multi-miliardová akvizícia, takže priemysel sa v súčasnosti mimoriadne hýbe. Mnohým veľkým korporáciám končí platnosť patentov, takže sa obzerajú po nových obchodných príležitostiach a partneroch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre