10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Výsledková sezóna je v plnom prúde. Svoje hospodárske výsledky za prvý kvartál tohto roka zverejnil aj IT gigant Google.

Internetový obor ohlásil zisk na akciu 6,27 USD, čo je menej než sa odhadovalo. Analytici z Wall Street počítali so ziskom 6,44 USD/akciu. Za odhadmi zaostali aj tržby – analytici počítali s tržbami 15,54 mld. USD, skutočnosťou bol obrat v objeme 15,4 mld. USD. Akcie Google dnes strácajú 4 %.

2. Hospodárske čísla za prvý štvrťrok oznámila aj americká veľkobanka Goldman Sachs. Aj keď sa zisk banky medziročne prepadol o 11 % na 1,95 mld. dolárov, ide o lepší než očakávaný výsledok. Akcie Goldman Sachs dnes získavajú 1,70 %.

3. Teraz sa pozrime na makrodáta. Vo štvrtok bol v USA už tradične zverejnený počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti. Tie sa za uplynulý týždeň zvýšili o 2 tisíc na 304 tisíc. Ekonómovia počítali s ešte ostrejším rastom na 315 tisíc žiadostí.

4. Pozitívne sa vyvíjal aj regionálny indikátor Philly-Fed index, ktorý meria ekonomickú aktivitu v regióne Philadelphia. Jeho hodnota v apríli posilnila o 9 bodov na 16,6 bodu. Odhad počítal s nárastom na 10 bodov.

5. Teraz sa presuňme do Japonska. Guvernér japonskej centrálnej banky (Bank of Japan), Haruhiko Kuroda vo svojom dnešnom prejave uviedol, že aj napriek nedávnemu zvýšeniu daní (ktoré môže ochromiť tamojšiu ekonomiku) nevidí potrebu ďalších menových stimulov.

6. Vyjadrenie šéfky Federálneho rezervného systému (Fed), Janet Yellen dnes vynieslo menový pár EUR/USD na úroveň 1,3865 USD. Podľa správy Fedu zostáva situácia na americkom trhu práce ako aj inflácia naďalej neuspokojivá. To znamená, že Fed bude ekonomiku lacnými peniazmi stimulovať tak dlho, kým sa nebezpečenstvá pre hospodársky rast USA nevytratia. Správa podlomila americký dolár.

7. Európsky automobilový trh pokračuje v oživení. Ako informuje európske združenie automobiliek (ACEA), v marci sa predaje nových automobilov zvýšili o 10,6 %. Je to už siedmy mesiac v rade, čo európske predaje automobilov zaznamenali nárast.

8. Zlato sa v dnešnom obchodovaní ponorilo pod 1300 dolárovú hranicu. Môžu za to silné hospodárske dáta z USA (viď vyššie). Na druhej strane investori naďalej sledujú krízu na Ukrajine. Dnes v Ženeve budú o napätej situácii v Ukrajine diskutovať zástupcovia USA, Ruska, Ukrajina a EÚ.

9. Taliansko si dnes na dlhopisovom trhu požičalo viac než 20 miliárd eur. Aukcia dopadla viac než úspešne – výnosnosť 10-ročného dlhopisu dosiahla rekordné minimum 3,068 %. Pripomeňme, že uprostred zúriacej dlhovej krízy sa talianske dlhopisy s 10-ročnou splatnosťou úročili za nepríjemných 7 %.

10. Čísla za prvý kvartál dnes zverejnila aj najväčšia softvérová spoločnosť SAP. Softvérový obor z Nemecka doplatil na silné euro, ktoré dostalo jeho prevádzkové výnosy pod tlak. Zisk nemeckého koncernu zaostal za odhadmi – akcie SAPu dnes tratia takmer dve percentá.

xtb
Komentáre