Úspešná biznismenka hovorí o 4 vlastnostiach, ktoré by si mal osvojiť každý podnikateľ

Tí, ktorí sa s jej menom už stretli vedia, že Barbara Corcoran je úspešnou podnikateľkou, investorkou a spisovateľkou. 65-ročná realitná magnátka priznáva, že určitý čas trvalo, kým sa vypracovala tam, kde je dnes.

Z vlastných skúseností vie, že každý podnikateľ potrebuje k úspechu zlyhania. „Musí sa vedieť vysporiadať s neúspechom, potom s ďalším neúspechom a ďalším“, hovorí dnes podnikateľka. Taktiež dobre vie, že na začiatku podnikania sa človek stretne skôr s neprajnosťou a negatívnou väzbou než povzbudením.

S podnikateľským portálom Enterpreuner.com sa Corcoran podelila so svojimi názormi, ako by mal vyzerať úspešný podnikateľ. Čo odporúča?

1. Budujte si abnormálny optimizmus

Ak chcete vybudovať úspešný podnik, musíte byť optimistický až do takej miery, že to nebude dávať logiku. „Aj keď vám každý bude hovoriť, že váš pohár je prázdny, musíte sa naň pozerať akoby bol napoly plný“, hovorí Corcoran.

Racionálne východiská majú svoj význam, no pre začínajúcich podnikateľov môžu byť nebezpečné, upozorňuje. Ak chcete uspieť, musíte si uvedomiť, že optimizmus je dôležitejší než inteligencia.

2. Porazte svoj strach tým, že sa mu postavíte zoči-voči

Corcoran sa dlhý čas bála rečníckych vystúpení. Počas prvej prezentácie stratila hlas a zostala vydesená. Miesto toho, aby sa rečneniu pred publikom navždy vyhla (čo by spravila väčšina ľudí), Corcoran sa rozhodla s týmto strachom zatočiť a predstúpiť pred študentov na Univerzite v New Yorku.

“Stáli predo mnou dve možnosti. Mohla som sa od hanby prepadnúť pod zem alebo sa naučiť, ako to prekonať”, spomína si Corcoran. Aj Dale Carnegie raz povedal: „Robte to, z čoho máte strach. A robte to opakovane. To je najrýchlejší a najistejší spôsob, ako strach poraziť.“

3. Pokým sa to nestane realitou, improvizujte

Corcoran priznáva, že s neistotou sa bije dennodenne. Napriek tomu odporúča, aby sa podnikateľ k neistote staval ako k motivácii. „Bude vás to nútiť viac sa snažiť, pretože nebudete chcieť, aby vás to dostalo“, hovorí úspešná investorka. Pokiaľ vás vo vnútri tisnú pochybnosti, improvizujte a snažte sa byť navonok plne sebavedomý. Pokým sa váš cieľ nestane realitou, improvizujte!

4. Najprv skočte, potom premýšľajte

Pokiaľ zostanete stáť a budete neustále analyzovať spôsob, ako niečo urobiť, budete stáť navždy. „Vždy ste múdrejší pod paľbou, než keď sa na vec pozeráte zvonku“, hovorí skúsená podnikateľka.

Opäť zdôrazňuje, že logika môže niekedy podnikateľom viac ublížiť ako pomôcť. Aj Albert Einstein raz povedal: “Logika ťa dostane len z bodu A do bodu B, no fantázia a predstavivosť ťa dostanú všade.”

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre