10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Výsledková sezóna je v plnom prúde. Dnes svoje kvartálne výsledky zverejnila nadnárodná spoločnosť Coca Cola. Vďaka silnému dopytu po džúsoch či čaju sa jej v prvých troch mesiacoch tohto roka podarilo predať viac nápojov (nárast o 2 %).

V dôsledku menových efektov sa ale tržby spoločnosti prepadli o 4 %. Zisk poklesol o 8 % na 1,62 mld. dolárov, avšak očakávania analytikov boli naplnené. Akcie Coca Cola dnes získavajú 3,54 %.

2. Aj dnes sa finančné trhy upriamili na ukrajinskú krízu, kde dochádza k eskalácii konfliktu. Kyjev začal svoju protiteroristickú operáciu na Východe Ukrajiny. Moskva je pohoršená a považuje to za porušenie ukrajinského ako aj medzinárodného práva.

3. Ekonomická nálada v regióne New York sa v apríli nečakane zhoršila. Indikátor Empire State index oslabil o 5,61 bodu na 1,29 b., čo je najnižšia úroveň od novembra minulého roka. Hodnoty nad nulou však znamenajú rast ekonomickej aktivity.

4. Internetový obor Google zahájil predaj svojich dátových okuliarov v USA. Počet zariadení určených k predaju je obmedzený. Cena je stanovená na 1500 dolárov (bez dane). Kupujúcim musí byť americký občan.

5. Krízou zasiahnutá talianska banka Monte dei Paschi bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Aby finančný dom splnil nadchádzajúce stress testy uskutočnené Európskou centrálnou bankou (ECB), bude potrebovať dodatočný kapitál vo výške zhruba tri miliardy eur.

6. Okrem Coca Coly sa dnes s kvartálnymi výsledkami podelil ďalší korporátny gigant z USA – Johnson & Johnson. Koncern, pod ktorý patrí mnoho značiek spotrebného tovaru, si z prvého štvrťroku odnáša zisk na akciu 1,54 USD, čo je o 6 centov viac než počítali analytici.

7. Cena zlata sa dnes nachádza pod nemalým tlakom. Žltý kov lacnie o takmer dve percentá na 1300 USD. Obchodníci to zdôvodňujú silnými dátami spoza Atlantiku, o ktoré sa včera postarali maloobchodné tržby.

8. Ako vyplýva z najnovších údajov čínskej centrálnej banky, nárast peňažnej zásoby v Číne bol najpomalší od roku 2001. Navyše, celkový objem financovania, kam patrí aj poskytovanie úverov, sa medziročne prepadol. Najnovšie dáta posilňujú neistotu okolo hospodárskeho rastu krajiny.

9. Európske akciové trhy sa dnes ponárali v červených číslach, za čo môže rast napätia na Ukrajine. Ako uviedol jeden z expertov, na trhu badať obavy, že aktuálny vývoj povedie k občianskej vojne. Pod straty akcií sa podpísali aj nepriaznivé dáta z Číny (viď vyššie). Akciový benchmark Eurostoxx 50 oslabil o 1,28 %.

10. Ako dnes informoval Eurostat, prebytok obchodnej bilancie eurozóny vo februári oproti januáru vzrástol o 0,8 mld. eur na 13,6 mld. eur. Analytici počítali s prebytkom len 10 miliárd eur.

xtb
Komentáre