10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi varuje pred silným eurom. Podľa jeho slov môže pokračujúce posilňovanie eura voči doláru podnietiť ďalšie monetárne stimuly. Ako zopakoval, výmenný kurz je pre ECB dôležitým merítkom cenovej stability.

2. Kríza na Ukrajine sa stupňuje. Proruskí ozbrojenci cez víkend obsadili ďalšie vládne budovy a policajné stanice na východe Ukrajiny. Kyjev po vypršaní ultimáta, ktoré dal proruským separatistom na stiahnutie sa, neprikročil k plánovanej bezpečnostnej akcii. Po novom sa hovorí o referende, ktoré môže rozhodnúť o ďalšej podobe Ukrajiny.

3. Americká veľkobanka Citigroup zverejnila čísla za prvý kvartál. Z prvého štvrťroku si odnáša čistý zisk 3,9 mld. dolárov, čo je o 4 % viac ako pred rokom. Analytici počítali so slabším výkonom. Akcie Citigroup dnes získavajú 4,38 %.

4. Z makroekonomických dát dnes investori vyčkávali na maloochodné tržby v USA. Tie sa v marci oproti februári zvýšili o 1,1 %, čo je najsilnejší nárast od septembra 2012. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,9 %.

5. Čínske štátne konzorcium MMG kupuje medenú baňu Las Bambas v Peru. Holdingu Glencore Xstrata za ňu zaplatí 5,8 miliardy dolárov. Obchod by mal byť uskutočnený do konca tretieho štvrťroku.

6. Euro voči doláru dnes stráca 0,25 % na 1,38254 dolára. Dôvodom sú najnovšie slová prezidenta ECB Maria Draghiho, podľa ktorého si trvalý rast výmenného kurzu vyžaduje ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Okrem toho je euro pod tlakom ukrajinskej krízy. Dolár na druhej strane ťažil z lepších maloobchodných tržieb USA.

7. Ako dnes informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky, v prvom kvartáli slovenské ceny medziročne poklesli o 0,1 %. V marci v porovnaní s februárom sa ceny v úhrne nezmenili.

8. Ropa dnes výrazne dražie. Cena ropy Brent je vyššie o 1,10 % na 108,30 USD. Barel ropy WTI je drahší o 0,73 % na 103,03 USD. Ako uvádzajú obchodníci, dôvodom je napätie na Ukrajine a obavy z narušenia dodávok do Európy. Ropný trh je na geopolitické riziká a vojenské konflikty mimoriadne citlivý.

9. Ako dnes informoval Eurostat, priemyselná výroba v eurozóne vo februári oproti januáru vrástla o 0,2 %. V medziročnom porovnaní sa výkon priemyslu navýšil o 1,7 %. Aj keď bol februárový údaj v súlade s očakávaniami, ekonómovia nie sú spokojní, pretože dáta za december a január boli slabé.

10. Silné štvrťročné dáta americkej banky Citigroup priniesli na Wall Street zelené čísla. Akciový index Dow Jones Industrial získava 0,84 %, širší S&P 500 rastie o 0,91 % a Nasdaq 100 je vyššie o viac ako jedno percento. Akciové kurzy povzbudili aj silné maloobchodné predaje, ktoré v marci pozitívne prekvapili.

Komentáre