8 vecí, ktorým sa úspešní venujú počas prvej hodiny dňa

Hovorí sa, že prvá hodina udáva zvyšok pracovného dňa. Môže mať vplyv na úroveň vašej produktivity či myslenia.

Úspešní ľudia pochopili, že je dôležité mať kontrolu nad svojim ránom a vedieť, ako začiatok dňa čo najmúdrejšie využiť. Nižšie je charakterizovaných 8 vecí, ktorým sa úspešní ráno najčastejšie oddávajú.

1. Premýšľajú. Zn: strategicky

Laura Vanderkam, autorka knihy „What the Most Successful People Do Before Breakfast“ uvádza, že úspešní sa ráno na niekoľko minút strategicky zamýšľajú, kam má smerovať ich podnik či kariéra.

Je „ľahké“ vyskočiť z postele a urobiť to. Dôležitejšie je zamyslieť sa nad cieľmi a stanoviť si priority. A práve na to sú prvé hodiny dňa priam stvorené.

2. Kontrolujú a aktualizujú svoj kalendár/to-do list

Je dôležité hneď ráno skontrolovať svoj zoznam úloh a plánovač. Úspešní si uvedomujú, že ak pozabudnú na dôležitú úlohu alebo stretnutie, zbytočne sa vystavia stresu a zničia zvyšok svojho dňa.

„Bez plánu svoj čas nemôžete využívať efektívne. Dôležité je však plány prispôsobovať a aktualizovať,“ hovorí Lynn Taylor, rečníčka a autorka úspešnej knihy „Tame Your Terrible Office Tyrant“.

3. Sledujú správy

Či už je to print, rozhlas, internet alebo televízia, mnoho podnikateľov, obchodníkov či riaditeľov sa ráno potrebuje dostať do centra diania.

Či už je to investor Bill Gross alebo bývalý riaditeľ Pepsi  Steve Reinemund, nikto z nich si svoje ráno nevie predstaviť bez čerstvých noviniek zo sveta.

4. Vyhýbajú sa konfliktom s kolegami

Úspešní si uvedomujú, že načasovanie veci je nesmierne dôležité. Ak potrebujú riešiť konflikt s kolegami či s nadriadeným, ráno sa tým určite nezaoberajú.

Dôvod?

Každý je po príchode do práce plný energie a nadšenia, takže najlepšou dobou pre riešenie problémov sú poludňajšie hodiny, kedy sú všetci uvoľnenejší.

5. Keď e-mail, tak len naliehavá pošta

Odborníci sa zhodujú, že prvá vec, ktorú by ste ráno nemali robiť, je kontrola e-mailovej schránky. Ak sa však k e-mailom dostanete, je dôležité reagovať len na naliehavé e-maily. Ak sa dostanete k menej dôležitým správam (vtipná pošta, športové správy, reklamné ponuky atď.), veľmi ľahko sa rozptýlite a zabudnete na dôležité aktivity.

Aj napriek tomu existuje mnoho úspešných ľudí, ktorí si ráno bez e-mailu nevedia ani predstaviť. Príkladom je Tim Cook, riaditeľ spoločnosti Apple.

6. Meditujú

Mnoho úspešných ľudí sa ráno oddáva meditácii, vďaka ktorej prečistia svoju myseľ. Meditáciami a jogou svoj deň začína aj spoluzakladateľ siete Twitter, Jack Dorsey.

Na stránkach Lifehacker sme sa dopátrali k zaujímavej schéme (viď nižšie), ktorá zobrazuje, čo sa v mozgu človeka deje pred meditáciou a po meditácii. Ako vidieť, po meditácii sa v mozgu výrazne znížia beta vlny (tie pestrofarebné), takže myseľ človeka sa doslova a do písmena prečistí.

 

7. Športujú

Kým niektorí meditujú, iní si ráno chodia zabehať či zacvičiť. Niektorí svoju hlavu prevetrajú počas prechádzky so psom či jazdou na bicykli. Riaditeľ spoločnosti Virgin America David Cush uprednostňuje telocvičňu a stacionárny bicykel.

8. Pracujú na najdôležitejších projektoch

Ranné hodiny plné ticha sú ideálnym časom pre sústredenie sa na dôležité projekty. Úspešní sa zobúdzajú medzi 4 až 5 hodinou ráno, takže im zostáva mnoho času na úlohy s najvyššou prioritou.

Odborníci tiež tvrdia, že pre kreatívne úlohy ako napr. písanie sú najlepšie ranné hodiny. V priebehu dňa sa totiž človek unaví a rozptýli mnohými nepríjemnými vecami (a ľuďmi).

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre