10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Tržby francúzskeho koncernu s luxusom LVMH rástli menej než sa očakávalo. Obrat koncernu, pod ktorý patria značky ako Louis Vuitton, Tag Heuer, Givenchy či Moët & Chandon, v prvom kvartáli posilnil o 4 % na 7,21 mld. eur. Analytici však počítali s úrovňou až 7,4 mld. eur. Predaje vín a liehovín oslabili o 3 %.

2. Grécko sa vracia na finančné trhy. Už zajtra chce krajina vydať 5-ročné dlhopisy, prostredníctvom ktorých chce získať 2,5 mld. eur. Od roku 2010, kedy bolo Grécko zachraňované miliardami z eurovalu, je to pre krajinu prvý predaj dlhopisov s dlhodobou splatnosťou.

3. Najväčší producent hliníka na svete, spoločnosť Alcoa už tradične otvorila výsledkovú sezónu. A úspešne! Jej zisk za prvý kvartál prekonal všetky odhady. Kým ekonómovia počítali so ziskom na akciu vo výške 0,05 USD, skutočnosťou bol zisk 0,09 USD/akciu.

4. Talianska vláda na čele s Matteom Renzim sa dohodla na miliardových úsporách. Škrty sa podpíšu aj pod slabší rast talianskej ekonomiky, ktorý by mal v tomto roku dosiahnuť 0,8 %. Predošlá projekcia hovorila o raste na úrovni jedného percenta.

5. Aj keď obchodovanie nezačalo najlepšie, európske akcie si zo stredy odnášajú zisky. Londýnsky index FTSE 100 posilnil o 0,68 %, parížsky CAC 40 si pridal 0,40 %. Mimoriadne sa dnes darilo automobilovým akciám – dôvodom je silný mesiac marec, ktorý sa nemeckým automobilkám postaral o rekordné predaje.

6. Akcie na Wall Street si druhý deň za sebou pripisujú zisky. Akciové kurzy sú podporené dobrými dátami spoločnosti Alcoa, ktorej zisk prekonal očakávania analytikov. Index Dow Jones získava 0,46 %.

7. Nemecký vývoz sa vo februári oproti januáru prepadol o 1,3%. Ekonómovia počítali s poklesom na úrovni 0,5 %. Prebytok obchodnej bilancie dosiahol objem 16,3 mld.  eur, čo je pod očakávaniami na úrovni 17,8 mld. eur.

8. V ukrajinskom konflikte nebadať žiadne zlepšenie. Prozápadná vláda v Kyjeve pohrozila proruským aktivistom násilným zásahom bezpečnostných síl. Kým kyjevská vláda a západ Rusko obviňujú z podpory rebelov v regióne, Moskva západ viní z anti-ruskej kampane.

9. Aj napriek tomu, že ropné zásoby v USA mierne vzrástli, ropa dnes dražie. Účastníci ropného trhu to naďalej zdôvodňujú napätím na Ukrajine. Cena za barel ropy Brent posilnila o 0,23 % na 107,23 USD, cena ropy WTI je vyššie o 0,87 %.

10. Šéf americkej veľkobanky JP Morgan, Jamie Dimon pre francúzsky denník Le Figaro uviedol, že kým americké banky sú zdravé, európsky bankový sektor zaostáva. “Americké banky sú vo fáze, kedy môžu financovať rast a zamestnanosť. Bohužiaľ, Európa v tejto fáze ešte nie je”, uviedol Dimon.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre