4 vety, ktoré úspešní ľudia nikdy nevyslovia

1. To sa nedá. Osoby, ktoré sa predčasne vzdávajú, to v živote ďaleko nedotiahnu. Úspešní sa nikdy nezameriavajú na prekážky. Svoju pozornosť sústreďujú na výsledky a hľadanie alternatívnych spôsobov, ako cieľ dosiahnuť. Aj Tomáš Baťa raz povedal: “Nehovor, že to nejde. Radšej povedz, že to zatiaľ neovládaš.”

2. Moja chyba to nie je. Motivačný rečník a spisovateľ Brian Tracy raz napísal: “Ak chcete poznať dôvod svojho šťastia či nešťastia, úspechu či jeho nedostatku, víťazstiev  či prehier, pozrite sa do najbližšieho zrkadla”. Úspešní vedia, že hľadanie výhovoriek nikam nevedie. Na rozdiel od ostatných ľudí, ktorí za chyby vinia druhých a klamú samých seba, úspešní prebrali za všetko plnú zodpovednosť.

“Ľudia by sa viac poučili zo svojich chýb, keby nestrácali toľko času ich popieraním.” (Harold Smith)

3. Nepotrebujem pomoc. Osamelý hrdina je typický pre akčné filmy, avšak nie pre úspešnú firmu. Tí najúspešnejší jedinci vedia, že základom silnej organizácie je tímová práca. Schopnosť spolupracovať  a inšpirovať ostatných je typickým znakom dobrých vodcov.

“Dať sa dohromady je začiatok. Vydržať pohromade je pokrok. Spolupracovať je úspech.” (Henry Ford)

4. To nie je moja práca . Úspešný človek vie, že charakteristika jeho práce nie je nikdy úplná – je preto možné, že vykonáva aj také úlohy, ktoré v popise jeho práce nie sú. Slová ako „toto nie je mojou prácou“ odzrkadľujú lenivosť a demotiváciu, čo s úspechom nemá veľa spoločného. Ak mu však pridelia úlohu, na ktorú nemá dostatok schopností a kompetencií, vie to druhej strane zdvorilo vysvetliť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre