10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Taiwanský producent smartfónov, spoločnosť HTC zaznamenala v prvom kvartáli stratu 1,88 bilióna taiwanských dolárov, čo je zhruba 45 miliónov eur.

Ide o väčšiu než očakávanú stratu, keďže analytici počítali so stratou 1,88 bil. taiwanských dolárov. Podľa odborníkov za to môže mätúca propagácia telefónu HTC One. Pozitívom však je, že predaje HTC sa v marci zvýšili prvýkrát za posledných 28 mesiacov. Spoločnosť avizovala, že v budúcom štvrťroku plánuje návrat k zisku.

2. Španielsky priemysel pokračuje v zotavovaní. Vo februári sa priemyselná výroba Španielska medziročne navýšila o 2,8 %. Ide o štvrtý po sebe nasledujúci nárast a najsilnejší nárast od októbra 2011. Darilo sa aj nemeckému priemyslu, keď produkcia rástla rýchlejšie než sa očakávalo.

3. Lídri na trhu s cementom, švajčiarsky Holcim a francúzsky podnik Lafarge sa dohodli na zlúčení. Touto fúziou vznikne nový obor na trhu s cementom. Analytici uvádzajú, že novovzniknutý podnik by mohol ovládať viac ako 50 % trhu.

4. Euro voči doláru dnes získava 0,30 % na 1,37426 dolára. Okrem pozitívnych ekonomických dát (priemysel Španielska a Nemecka) mena ťaží z vyjadrení guvernéra luxemburskej centrálnej banky, Yvesa Merscha. Podľa neho je Európska centrálna banka stále ďaleko od masívneho skupovania dlhopisov.

5. Nové proruské protesty na východe Ukrajiny sa podpísali pod ďalšie straty ruských akcií. Vedúci index MICEX v pondelok oslabil o 3,30 %. Rubeľ sa voči doláru a euru prepadol o jedno percento.

6. Dôvera investorov v eurozóne sa v apríli mierne zlepšila. Príslušný index inštitútu Sentix v apríli posilnil z predošlej úrovne 13,9 bodu na 14,1 bodu, čo je najsilnejšia úroveň za posledné 3 roky. Spomedzi jednotlivých krajín eurozóny bol nepriaznivý trend zaznamenaný v Nemecku – dôvera investorov v tamojšiu ekonomiku poklesla tretíkrát v rade.

7. Pomaly ale isto začína výsledková sezóna, ktorú za Atlantikom už tradične otvára spoločnosť Alcoa. Najväčší producent hliníka svoje čísla za 1. kvartál zverejní zajtra po ukončení obchodovania.

8. V dôsledku sucha v Brazílii sa cena kávy Arabica vyšplhala na 3-týždenné maximum. Cena kávy Arabica s dodaním v máji zdražila o 5 % na 1,9425 dolára za libru. Drahšia je aj odroda Robusta, ktorej cena posilnila o 2 %.

9. Záchrana chorľavej banky Hypo Alpe Adria vyjde Rakúšanov draho. Ako dnes vo Viedni uviedla tamojšia fiškálna rada, zriadenie zlej banky, ktoré sa plánuje na september budúceho roka, má dlh Rakúska zvýšiť zo 74 na 80 %.

10. Japonská automobilka Nissan sa stane hlavným sponzorom Ligy Majstrov. Cieľom vstupu do Ligy Majstrov je zastaviť klesajúce predaje na európskom trhu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre