10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Chorľavý producent múdrych telefónov BlackBerry sa opäť topí v červených číslach. Z uplynulého fiškálneho kvartálu (končiaci 1. marca) si táto spoločnosť odnáša stratu 423 miliónov dolárov. Akcie BlackBerry (BBRY) aktuálne strácajú takmer pol druha percenta.

2. Spotrebiteľský sentiment USA meraný indexom Univerzity Michigan sa v marci nečakane zhoršil. Príslušný indikátor oslabil o 1,60 bodu na 80 bodov. Ekonómovia počítali s úrovňou 80,5 bodu.

3. Ako informoval argentínsky minister hospodárstva, argentínska ekonomika si z uplynulého roka odnáša 3 %-ný rast. Oveľa pesimistickejšie sú však predpovede pre aktuálny rok, pre ktorý analytici počítajú s jednopercentným poklesom.

4. Indická rupia sa opäť dokázala postaviť na nohy. Po rekordných minimách sa v piatkovom obchodovaní dostala pod hranicu 60 rupií/dolár. Pre indickú menu ide o najsilnejšiu úroveň od júla 2013.

5. Španielsko v marci prekvapivo upadlo do deflácie. Spotrebiteľské ceny klesli prvýkrát od  októbra 2009. Táto skutočnosť zvyšuje pravdepodobnosť ďalších menových opatrení zo strany Európskej centrálnej banky (ECB).

6. Hospodárska klíma v eurozóne sa v marci nečakane zlepšila. Indikátor ekonomického sentimentu (ESI) posilnil o 1,2 bodu na 102,4 bodu, čo je najvyššia úroveň od júla 2011.

7. Nemecká burza a čínska banka Bank of China podpísali dohodu o strategickom partnerstve. Cieľom spolupráce je čínskym investorom zlepšiť prístup na európsky kapitálový trh.

8. Nádej na ekonomické stimuly v Číne či Európe dnes tlačí americké akcie nahor. Index Dow Jones získava 0,70 % na 16 370 bodov, S & P 500 siaha na 1862 bodov.

9. Mimoriadne sa dnes darí akciám spoločnosti Microsoft, ktoré získavajú 3 % na 40,52 dolára. Dôvodom sú nové správy o kancelárskom balíku Office, ktorý je po novom dostupný aj pre Apple tablety iPad.

10. Portugalské dlhopisy sú opäť v kurze. V dnešnom obchodovaní výnos 10-ročných štátnych dlhopisov poklesol pod 4 percentá, čo je prvýkrát od januára 2010. Keďže sadzby v eurozóne sú na rekordnom minime, investori hľadajú spôsob, ako získať slušný výnos.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre