10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Švédsky módny reťazec H&M má veľké plány, keďže v Číne aj v Európe chce otvoriť stovky nových obchodov. Okrem kamenných predajní chce rozšíriť aj svoje online podnikanie.

Tohtoročné tržby skupiny by tak mohli posilniť o 13 %. Zisk sa prvý fiškálny kvartál na úrovni 3,5 mld. švédskych korún ale zaostal za očakávaniami. Analytici počítali so zárobkom 3,8 mld. korún. Akcie Hennes & Mauritz dnes oslabujú o viac ako 4 %.

2. Rast najväčšej ekonomiky sveta USA bol v štvrtom kvartáli 2013 silnejší než sa pôvodne predpokladalo. Ako dnes uviedlo americké ministerstvo obchodu, hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 2,6 %. Doteraz sa počítalo s rastom 2,4 %. Ekonómovia počítali revíziou rastu 2,7 %.

3. Francúzsko a Čína uzavreli zhruba 50 hospodárskych zmlúv v celkovej hodnote 18 mld. eur. Okrem iného bola podpísaná dohoda o vstupe čínskej automobilky Dongfeng Motor do skupiny PSA Peugeot Citroën. Peking si tiež objednal 70 lietadiel, ktoré zhotoví spoločnosť Airbus.

4. Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA minulý týždeň poklesol o 10 tisíc na 311 tisíc žiadostí. Pre trh ide o pozitívne prekvapenie, keďže ekonómovia počítali s úrovňou 323 tisíc žiadostí.

5. Spoločnosť Yahoo Japan informovala o kúpe poskytovateľa mobilného a širokopásmového pripojenia, spoločnosti eAccess Ltd. Japonské Yahoo za túto firmu zaplatí 324 biliónov jenov, čo je zhruba 3,17 mld. dolárov.

6. Americká veľkobanka Bank of America sa dohodla na zaplatení pokuty vo výške 9,3 mld. dolárov. Ide o urovnanie za zavádzanie finančných domov Fannie Mae a Freddie Mac, ktorým predávala pochybné hypotekárne záložné listy.

7. Americká centrálna banka (FED) dnes zamietla kapitálový plán veľkobanky Citigroup, ktorý sa týka vyplácania dividend a spätného odkupu akcií. Okrem Citigroup dostali stop aj plány bánk HSBC, RBS a Santader. Plány neuskutoční ani regionálna banka Zions Bancorporation, ktorá stress testami neprešla.

8. Medzinárodný menový fond (MMF) odsúhlasil pomoc pre Ukrajinu vo výške 14-18 miliárd dolárov. Kyjev bude musieť na oplátku prijať ekonomické reformy a utvoriť podmienky pre udržateľný rast. Po oznámení ukrajinské akcie posilnili o 1,40 %, profitovali aj štátne dlhopisy.

9. Maloobchodné tržby Británie vo februári prudko rástli. Tržby v maloobchode sa medzi-mesačne zvýšili o 1,7 %, pričom ekonómovia počítali so zvýšením len o pol percenta. Silné dáta podporili aj britskú libru, ktorá voči doláru zaznamenala zisky.

10. Cena zlata v dnešnom obchodovaní skĺzla pod úroveň 1300 dolárov. Dôvodom je utíchnutie krízy na Kryme či obmedzenie stimulov zo strany americkej centrálnej banky. K 17:30 žltý kov stráca takmer jedno percento na 1293 dolárov/uncu.

Komentáre