10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Gigant v zábavnom priemysle, spoločnosť Walt Disney zaplatí pol miliardy dolárov za Maker Studios, známeho hráča na sieti YouTube.

Ide o štúdio, ktoré prevádzkuje zhruba 55 tisíc kanálov, pričom všetky videá dosiahnu približne 5,5 miliardy videní mesačne.

2. S cieľom zlepšiť prístup k dolárom a obmedziť nedostatok spotrebného tovaru v krajine, nechala Venezuela devalvovať svoju menu. Prechodom na flexibilný menový kurz tamojšia mena bolívar oslabila o 90 %.

3. Nižšie ceny benzínu stlačili ceny vo Veľkej Británii na 4-ročné dno. Ako vyplýva z najnovších dát, vo februári ceny v Británii medziročne rástli tempom 1,7 %. V januári to bolo 1,9 %. Cieľom centrálnej banky Bank of England je inflácia 2 %.

4. Kríza na Kryme sa negatívne podpísala pod náladu v nemeckých podnikoch. Index IFO inštitútu v marci oslabil z predošlých 111,3 bodu na 110,7 bodov. Ekonómovia s poklesom hodnoty indexu počítali, avšak iba na úroveň 110,9 bodu.

5. Americká ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila rating Brazílie na “BBB”. Dôvodom rozhodnutia je slabý hospodársky rast a riziká na strane výdavkov. S ďalším krátením ratingu sa ale nepočíta, keďže výhľad je hodnotený ako stabilný.

6. Cloudové úložisko BOX podalo návrh na prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO). Firma uvádza, že jej ročné tržby dosahujú 124 miliónov dolárov. K decembru 2013 bola táto spoločnosť oceňovaná na 2 miliardy dolárov.

7. Na IPO sa chystá aj cloudová firma Mega, za ktorou stojí známy online pirát Kim Dotcom. Viac v príspevku Dotcom sa vracia. S firmou Mega ide na burzu!

8. Indikátor S&P/Case-Shiller, ktorý odzrkadľuje vývoj cien na americkom realitnom trhu, v januári vzrástol o 0,8 %, pričom ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s rastom o 0,7 %. Oproti dnu z roku 2012 ceny nehnuteľností posilnili o 23 %.

9.  Spotrebiteľská dôvera v USA sa v marci vyšplhala na 6-ročné maximum. Index inštitúcie Conference Board posilnil na 82,3 bodu, čo je najvyššia úroveň od januára 2008. Ekonómovia počítali s úrovňou 78,6 bodu.

10. Pozitívne makroekonomické údaje z USA dnes podporili obchodovanie na akciových trhoch. Nemecký akciový index DAX 30 posilnil o 1,60 % na 9336 bodov, americký index Dow Jones získava 0,44 %.

Komentáre