Prichádza nový obchodný týždeň. Tu je všetko, čo nás čaká

Z pohľadu makroekonomických dát nás budúci týždeň čaká viacero dôležitých ukazovateľov.

Už v pondelok, 24. marca bude zverejnená februárová hodnota kompozitného indexu Chicago Fed National Activity Index. Ide o indikátor regionálnej centrálnej banky v Chicagu, ktorý zohľadňuje hospodársku aktivitu v tomto regióne.

Ešte predtým bude zverejnený čínsky výrobný index HSBC. Ekonómovia počítajú s jeho miernym posilnením z predošlých 48,5 bodu na 48,7 bodu. Zajtra bude na programe aj index nákupných manažérov, ktorý odzrkadľuje priemyselnú aktivitu v eurozóne. Podľa analytikov by mal index PMI (publikovaný nezávislým inštitútom Markit Economics) zostať na nezmenenej úrovni 53,2 bodu.

V utorok bude zverejnených viacero ekonomických dát  – zaujímavý bude americký S&P/Case-Shiller House Price index a jeho januárová hodnota. Zverejnené budú aj predaje nových domov za mesiac február, či marcová hodnota indexu spotrebiteľskej dôvery Conference Board’s. Na záver bude publikovaná marcová hodnota indexu Fed Richmond, ktorý odzrkadľuje priemyselnú aktivitu v tomto regióne.

V stredu bude v USA zverejnený dôležitý údaj – objednávky tovarov dlhodobej spotreby  za mesiac február. Analytici počítajú s rastom objednávok o 1 %. Okrem toho FED zverejní kompletnú správu súvisiacu so záťažovými testami.

Vo štvrtok sa už tradične dozvieme, ako sa v USA medzi týždňovom porovnaní vyvíjal počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti. Okrem toho bude zverejnený tretí odhad vývoja HDP USA za 4. kvartál. Očakáva sa, že bude avizovaný kvartálny rast 2,7 %.

V závere budúceho týždňa sa dozvieme výsledok prieskumu dôvery spotrebiteľov ako aj podnikateľov v eurozóne, ktorý je uskutočňovaný Európskou komisiou. V USA bude výsledky prieskumu spotrebiteľskej dôvery publikovať Univerzita v Michigane. Ekonómovia očakávajú, že index spotrebiteľskej dôvery oslabí z 81,6 bodu na 80,6 bodu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre