10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Insolventná Bitcoin burza Mt. Gox dnes vyhlásila, že v nepoužívaných peňaženkách nechala zabudnutých 200 tisíc Bitcoinov. V bežných cenách ide o Bitcoiny v hodnote 116 miliónov dolárov. Bitcoin peňaženky slúžia na úschovu digitálnej meny ako aj vykonávanie transakcií.

2. Krátko pred voľbami turecká vláda zablokovala sociálnu sieť Twitter. Tamojší premiér Tayyip Erdogan čelí obvineniam z korupcie, pričom práve Twitter je kľúčovým médiom šírenia správ. „Rozhodnutie tureckého premiéra zablokovať Twitter je neprijateľné“, komentovala tento krok európska komisárka Neelie Kroes.

3. Americký prezident Barack Obama nariadil druhé kolo finančných sankcií pre ruských úradníkov a niekoľkých bohatých podnikateľov, ktorí sú v blízkom vzťahu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Moskva na to reagovala sankciami voči deviatim úradníkom USA.

4. Ruské akcie dnes pokračovali v oslabení, za čo môžu sankcie Západu voči Moskve. Ruský akciový benchmark MICEX stratil viac ako 2 percentá, rubeľ zostal stabilný.

5. Čínska bežová kniha, ktorú publikuje inštitúcia CBB International hlási, že čínska ekonomika spomaľuje. Ako zo správy vyplýva, v tomto kvartáli spomalilo tempo rastu čínskeho priemyslu ako aj maloobchodu. Bez stimulov sa tak bude cieľ rastu 7,5 % dosahovať len veľmi ťažko, píše sa v správe.

6. Spotrebiteľská dôvera v eurozóne je najsilnejšia za posledných 6 rokov. Príslušný index spotrebiteľského sentimentu v marci posilnil o 3,4 bodu na mínus 9,3 b., čo je najvyššia úroveň od novembra 2007.

7. Euro si voči doláru dnes pripisuje mierne zisky. K 18:00 získava 0,10 % na 1,37926 USD. Ako tvrdia obchodníci, v závere týždňa vidíme protipohyb, keďže v stredu a vo štvrtok pár EUR/USD skĺzol o jeden a pol centa na dvojtýždňové minimum.

8. Z akciového obchodovania dnes vyčnievajú akcie najväčšieho výrobcu športových potrieb sveta, spoločnosti Nike, ktoré strácajú viac ako 3 percentá. Spoločnosť, ktorej 30 % tržieb generujú rozvíjajúce sa trhy informovala, že slabšie meny týchto krajín sa môžu negatívne podpísať pod firemný zisk.

9. Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa sa chystajú na štrajk. Do štrajku vstúpi zhruba 5700 pilotov, pričom presný dátum ešte nebol stanovený – dôvodom je nepresvedčivé kolektívne vyjednávanie, čoho dôsledkom je zaostávanie platov za inými spoločnosťami.

10. Sankcie voči Moskve rozpútali obavy o dodávky paládia z Ruska. Cena paládia sa v reakcii na to vyšplhala na najvyššiu úroveň od roku 2011. Ako tvrdia obchodníci, ekonomické sankcie môžu ochromiť dodávky tohto drahého kovu.

Komentáre