10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť!

1. „Čínsky eBay“, ako spoločnosť Alibaba prezývajú, plánuje prvotnú verejnú ponuku akcií (tzv. IPO). Tá sa má uskutočniť v USA a s odhadovanou hodnotou 15 miliárd dolárov má ísť o najväčší akciový debut od IPO Facebooku.

Rozhodnutie uskutočniť IPO v New Yorku je rana pod pás pre finančné centrum v Hong Kongu, s ktorým Alibaba už dlhšiu dobu vyjednávala (na snímke zakladateľ Alibaba Jack Ma a britský premiér Cameron)

2. Priemyselná aktivita v regióne New York sa v marci rozjasnila menej než sa pôvodne odhadovalo. Príslušný predstihový ukazovateľ Empire State index v marci vzrástol o 5,61 bodu z predošlých 4,48 bodov. Ekonómovia počítali s výraznejším posilnením na 6,50 bodu.

3. Luxemburský investičný fond LetterOne na čele s ruským miliardárom Michailom Fridmanom chce kúpiť spoločnosť RWE Dea, dcéru nemeckého dodávateľa energií RWE. Dea, ktorá sa venuje spracovaniu ropy a zemného plynu, po celom svete zamestnáva 1400 ľudí. Luxemburský fond má za spoločnosť zaplatiť 5,1 mld. eur.

4. Ako dnes informoval Eurostat, ročná miera inflácie v eurozóne vo februári poklesla z 0,8 % na 0,7 %. Trh potvrdenie odhadu na tejto úrovni očakával. Dôležitý makroúdaj sme videli aj v USA – priemyselná produkcia tu vo februári vzrástla o 0,6 %, pričom odhad hovoril o raste 0,2 %.

5. Telekomunikačný koncern Vodafone Group Plc súhlasil s kúpou najväčšieho káblového operátora v Španielsku Ono. Vodafone má za spoločnosť Ono zaplatiť 7,2 mld. eur.

6. Futures kontrakt kávy v pondelok oslabil o 4 percentá. Po tom, že sa objavili obavy o narušenie dodávok z Brazílie a cena kávy dosiahla nové maximá, sa dnes investori rozhodli pre zber ziskov. Z dôvodu sucha sa cena kávy Arabica minulý týždeň vyšplhala na 2-ročné maximum 2,0975 USD/libru.

7. Po rekordnej strate, ktorú talianska banka Unicredit vykázala v minulom roku, sa teraz chystá nájsť nové zdroje peňazí. Ako hlási správa Financial Times, finančný dom zvažuje predaj podielového fondu Pioneer. Ten môže do pokladnice najväčšej talianskej banky priniesť 2-3 miliardy eur.

8. Námestník ruského ministra hospodárstva Sergej Beljakow cez víkend upozornil, že tamojší podnikatelia môžu čeliť hlbokej hospodárskej kríze. Slová sú znamením, že vláda sa obáva obchodných sankcií zo strany Západu. Komplexné ekonomické sankcie voči Kremľu môžu byť programom summitu lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok v  Bruseli.

9. Čínska centrálna banka cez víkend informovala, že výmennému kurzu čínskej meny ponechá väčšiu voľnosť. Od dnešného dňa tak čínsky juan môže „kolísať“ dvakrát toľko než predtým. Obchodovanie dnes ale nezačal najlepšie, keď voči doláru oslabil o 0,5 %

10. Už zajtra sa začne dvojdňové zasadnutie menového výboru americkej centrálnej banky (FOMC). Pre novú šéfku Federálneho rezervného systému, Janet Yellenovú to bude premiéra. Ako tvrdia obchodníci, niet pochýb, že FED bude pokračovať v redukcii stimulov a prijme ďalšie zmiernenie mesačných nákupov v objeme 10 miliárd USD.

Komentáre