10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Čínsky premiér Li Keqiang dnes varoval pred spomalením hospodárskeho rastu Číny.

Podľa jeho slov ekonomika v tomto roku čelí vážnym problémom. Zároveň uviedol, že Peking je ochotný tolerovať menší než 7,5 %-ný rast – dôležité však bude prijať potrebné reformy, ktorých cieľom má byť dlhodobý a udržateľný hospodársky rozmach Číny.

2. Centrálna banka Nového Zélandu sa ako prvá spomedzi vyspelých krajín rozhodla zvýšiť úrokové sadzby a priškrtiť tak uvoľnenú menovú politiku. Banka rozhodla o navýšení hlavnej refinančnej sadzby o 25 bázických bodov na 2,75 %, čím podľa slov guvernéra reaguje na zvyšujúce sa inflačné tlaky.

3. Najnovšie čínske makrodáta opäť nepotešili, keď zaostali za odhadmi analytikov. Čínska priemyselná výroba vo februári medziročne vzrástla o 8,6 %, pričom sa počítalo s nárastom o 9,5 %. Maloobchodné tržby posilnili o 11,8 %, ekonómovia však očakávali rast o 13,5 %.

4. Austrália potešila skvelými číslami z trhu práce. Vo februári tamojšia ekonomika vytvorila 47 tisíc pracovných miest, pričom ekonómovia počítali s prírastkom 15 tisíc pracovných miest.

5. Ako dnes informovalo americké ministerstvo obchodu, maloobchodné tržby USA vo februári vzrástli o 0,3 %, čo je viac než počítali analytici. Tí očakávali nárast len o 0,2 %. Pokles  z prechádzajúceho mesiaca bol však revidovaný z 0,4 na 0,6 %. Tržby očistené o predaj automobilov rástli o 0,3 %, pričom ekonómovia očakávali nárast o 0,1 %

6. Aj vo štvrtkovom obchodovaní sa zlatu darí držať 6-mesačného maxima na úrovni 1370 dolárov. Okrem napätia na Ukrajine ťaží aj zo silného kurzu eura voči doláru. Od začiatku roka sa zlato zhodnotilo už o 14 %.

7. Ako informovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti minulý týždeň klesol o 9000 na 315 tisíc. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže ekonómovia počítali s nárastom na 330 tisíc žiadostí.

8. Menový pár EUR/USD sa v dnešnom obchodovaní vyšplhal na najvyššiu úroveň za 2 a pol roka. V dopoludňajších hodinách euro voči doláru posilnilo na 1,3967 dolára. Euro čerpá z očakávaní, že úrokové sadzby v eurozóne zostanú na stabilnej úrovni.

9. Pozitívne ekonomické údaje z USA dnes tlačia akcie na Wall Street nahor. Dow Jones získava 0,30 %, širší S&P 500 posilňuje o 0,20 %. Aj keď sa na pozadí akciového obchodovania naďalej vynárajú problémy na Ukrajine či hospodárske turbulencie v Číne, akcie sú povzbudené silnými maloobchodnými tržbami a trhom práce USA.

10. Krízou zasiahnuté Írsko sa dnes vrátilo na kapitálový trh, aby svoju štátnu pokladnicu naplnilo potrebnými finančnými prostriedkami. Pozitívom pre túto krajinu je, že v aukcii 10-ročných dlhopisov výnosnosť poklesla na 2,967 %, čo je najnižšia úroveň než kedykoľvek predtým.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre