Akcie pod tlakom. Nervozita zlato vyniesla na polročné maximum!

Po krátkom oddychu, ktorý si včera akciové trhy dopriali, dnes prežívajú opäť napätý deň. O zvýšenú nervozitu sa na trhoch postarala politická situácia na Ukrajine.

Krymský parlament totiž schválil pripojenie k Rusku, na čo Západ reagoval prvými sankciami voči Moskve. Nemecký akciový index DAX 30 stráca 1,52 %, francúzsky CAC 40 oslabuje o 1,27 % a britský index FTSE 100 si odpisuje jedno percento.

Okrem politického napätia sa pod straty akcií postarali aj hospodárske problémy. Investori reagujú na nepriaznivé ekonomické dáta z Číny, ktoré zvyšujú obavy o oživenie globálneho hospodárstva.

Riziká plynúce z Krymskej krízy dodali silu zlatu, ktoré je všeobecne považované za bezpečný prístav a je známe, že v neistých časoch získava. Cena žltého kovu dnes posilňuje 0 0,74 % na 1358 dolárov, čo je až 6-mesačné maximum.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre