10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Insolventná Bitcoin burza Mt. Gox potvrdila, že jej bolo odcudzených celkom 850 tisíc Bitcoinov. Z toho bolo približne 750 tisíc Bitcoinov vo forme klientskych vkladov, zvyšných 100 tisíc vlastnila samotná burza.

Bitcoin burza to potvrdila v insolvenčnom návrhu, ktorý predložila súdu v Texase. Insolvečné konanie v Japonsku je už spustené.

2. Ako dnes informoval grécky štatistický úrad, tamojšia ekonomika sa vo štvrtom kvartáli prepadla o 2,3 %. Ide o lepší než očakávaný výsledok, keďže ekonómovia počítali s prepadom o 2,6 %.

3. Japonská centrálna banka Bank of Japan na svojom zasadnutí rozhodla, že sa zdrží akýchkoľvek ďalších menových stimulov. Guvernér Haruhiko Kuroda je presvedčený, že slabosť japonského exportu je dočasná a ekonomika bude pokračovať v postupnom oživení.

4. Nemecký vývoz v januári oproti decembru posilnil o 2,2 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom len o 1,4 %. Ide o najsilnejší nárast od mája 2012.

5. Talianska veľkobanka Unicredit informovala, že zo štvrtého kvartálu 2013 si odnáša stratu 15 miliárd eur. Pod nepriaznivé výsledky sa podpísali vysoké rezervy na úverové straty na domácom talianskom trhu. Za celý rok 2013 spoločnosť vykázala stratu 14 miliárd eur, pričom rok predtým to bol zisk 865 miliónov eur.

6. Cyperská centrálna banka má nového lídra. Je ním 57-ročná ekonómka Chrystalla Giorkatzi, ktorá doteraz riadila orgán finančného dohľadu. Funkcie sa ujme 11. apríla. Pripomeňme, že včera z postu guvernéra centrálnej banky odstúpil Panikos Demetriades.

7. Svetová banka informovala, že chce chorľavej Ukrajine pomôcť dotáciou 3 miliardy dolárov. „Zaviazali sme sa, že obyvateľov Ukrajiny v týchto ťažkých časoch podporíme. Zároveň dúfam, že situácia v Ukrajine sa čoskoro stabilizuje“, uviedol šéf Svetovej banky Jim Young Kim.

8. Po stratách z predchádzajúceho dňa sa dnes ceny ropy opäť stabilizujú. Ropa Brent s dodaním v apríli sa obchoduje na úrovni 108,42 USD, čo je o 34 centov viac ako deň predtým. Obchodníci tento vývoj zdôvodňujú novinkami z Líbye– ohrozené je zásobovanie východoeuropských krajín, keďže ropné prístavy v Líbyi boli obsadené rebelmi.

9. Americké akcie si dnes pripisujú mierne zhodnotenie. Akciový index Dow Jones posilňuje o 0,17 %, širší S&P 500 sa zhodnocuje o 0,20 %. Uprostred krízy na Ukrajine sú akcie povzbudené pozitívnymi ekonomickými údajmi. Mimoriadne sa dnes darí akciám maloobchodného reťazca JC Penney, ktoré posilňujú o 8 %. Dôvodom je lepšie hodnotenie akcií zo strany banky Citigroup.

10. Aj napriek rekordným predajom je minuloročný zisk automobilky Audi menší než pred rokom. Aj keď minuloročné predaje Audi vzrástli o 8 % na 1,6 milióna vozidiel, čistý zisk dosiahol štyri miliardy eur – to je v porovnaní s rokom 2012 pokles o 8 %.

Komentáre