10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Bývalý predseda Federálneho rezervného systému (Fed), Alan Greenspan to nevidí s krízou na Kryme optimisticky.

Ako uviedol v rozhovore pre televíziu CNBC, podľa neho sa ruský prezident Vladimír Putin snaží dať Sovietsky zväz opäť dohromady. Ako dodáva, na diplomatickej úrovni došlo len k malému pokroku. Ako tvrdí, nevidí veľa možností, ako Putina zastaviť, s výnimkou ovplyvnenia ruského finančného systému, čo by uškodilo aj ruskej ekonomike.

2. Euro sa v dnešnom obchodovaní dokázalo vyšplhať na úroveň 1,3915 USD, čo je najvyššia úroveň za dva a pol roka. Hlavným impulzom pre menový pár EUR/USD bolo včerajšie zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Tá aj napriek nízkemu tempu rastu cien ponecháva úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 0,25 %.

3. Rusko dnes vyhlásilo, že Ukrajina mu musí splatiť takmer 2-miliardový záväzok za plyn. Ak sa tak nestane, do úvahy môže prísť krátenie dodávok. „Nemôžeme dodávať plyn zadarmo“, uviedol generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

4. Bill Gross, spoluzakladateľ a investičný manažér najväčšieho dlhopisového fondu PIMCO uvádza, že bývalý CEO Mohamed El-Erian sa ho snaží podkopať. El-Erian, ktorý fond nedávno opustil vraj v médiách uviedol, že medzi oboma manažérmi sa prehlbovalo napätie. Údajne to bol arogantný a egoistický prístup Grossa, ktorý zatlačil na odchod El-Eriana.

5. Spor na Ukrajine a hrozba Gazpromu o pozastavení dodávok dnes poslala európske akcie nadol. Nemecký akciový index DAX 30 stratil 1,47 %, pričom za celý týždeň si odpísal 3,5 % hodnoty. Investori už počítajú so scenárom, že Krym sa začlení k Rusku a na rad prídu sankcie Západu voči Rusom.

6. Len včera magazín Newsweek priniesol správu, že ich reportérka našla tajomného vynálezcu Bitcoinu, 64-ročného Satoshiho Nakamota. Tento fyzik ale uviedol, že s Bitcoinom nemá nič spoločné. „Do Bitcoinu nie som zapojený. Nemám nič spoločné s jeho vývojom“, komentoval tieto správy S. Nakamoto.

7. Dcérska spoločnosť Volkswagenu, automobilka Audi informovala, že vo februári predala 117 500 vozidiel, čo je medziročný nárast o 7 %. V porovnaní s januárom však rast predajov spomalil, keďže v januári sa automobilka pýšila až 12 %-ným rastom.

8. Americký trh práce vo februári milo prekvapil. V uplynulom mesiaci ekonomika USA pridala 175 tisíc pracovných miest, pričom finanční analytici očakávali prírastok na úrovni 149 tisíc miest.

9. Meď, ktorá je pre svoje široké využitie považovaná za “ekonomický indikátor”, dnes zlacnila o takmer 4 percentá na 3,11 USD/libru. Do popredia sa dostali úverové obavy z Číny, najväčšieho spotrebiteľa medi, keďže jeden z miestnych korporátnych gigantov nedokáže splácať svoje záväzky.

10. Ako vyplýva z reportu Bank of America Merrill Lynch, akciové fondy sa v týždni končiacom 5. marca tešili prítoku kapitálu v objeme 7,5 miliardy dolárov. Ide o znak, že investori sú ohľadne rastu globálnej ekonomiky optimistickí.

xtb
Komentáre