10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť

1. Svet bitcoinov našiel svojho stvoriteľa. Ako informuje magazín Newsweek, je ním Dorian S. Nakamoto, 64-ročný programátor a bývalý štátny zamestnanec. Doteraz bol autor kryptografickej meny anonymný. Nakomoto, ktorý žije v Los Angeles vytvoril softvér, ktorý slúži ako „chrbtica“ pre fungovanie bitcoinu.

2. V Číne opäť štrajkujú pracovníci, tento krát sú to zamestnanci spoločnosti IBM. Ako informoval denník Financial Times, do štrajku v juhovýchodnej Číne vstúpilo viac ako 1000 zamestnancov tejto americkej spoločnosti.

3. Európska centrálna banka (ECB) dnes rozhodla o ponechaní kľúčovej úrokovej sadzby na rekordne nízkej úrovni 0,25 %. O sadzbách dnes rozhodovala aj britská centrálna banka, ktorá refinančnú sadzbu ponecháva na 0,50 %

4. Americké akcie dnes pokračovali v zbieraní ziskov, pričom širší akciový index S&P 500 siahol na novú rekordnú úroveň 1881,84 bodov!

Akcie ťažili z pozitívneho vývoja na americkom trhu práce – ako informovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti poklesol na 323 tisíc, čo je až 3-mesačné minimum. Ekonómovia očakávali pokles na 336 tisíc žiadostí.

5. Ako vyplýva z cenového indexu organizácie OSN, globálne ceny potravín zaznamenali najprudší nárast od polovice roka 2012, za čo môžu najmä vyššie ceny komodít.

6. Euro si dnes voči doláru pripisuje značné posilnenie o 0,89 % na 1,3858 dolára. Dôvodom je Európska centrálna banka (ECB), ktorá upustila od ďalšieho uvoľňovania menovej politiky. Prezident ECB, Mario Draghi uviedol, že ekonomická situácia v eurozóne sa mierne zlepšuje.

7. Kým čínsky premiér uviedol, že tohtoročným cieľom Pekingu je dosiahnuť rast 7,5 %, tamojší minister financií Lou Jiwei pripustil, že druhá najväčšia ekonomika sveta môže vzrásť o 7,2 až 7,3 %. Ako minister uviedol, cieľ rastu je stanovený flexibilne, oveľa dôležitejšie je dosiahnuť zdravý trh práce.

8. Španielsko si dnes na dlhopisovom trhu požičalo 5 miliárd eur, pričom úroky zaznamenali pokles. Výnosnosť 3-ročných dlhopisov dosiahla 1,309 %, čo je rekordné minimum.

9. Ako vyplýva zo záťažových testov gréckej centrálnej banky, grécke finančné domy budú potrebovať dodatočný kapitál v objeme 6,4 miliardy eur. Banky boli testované za predpokladu, že sa grécka ekonomika minulý rok zmenšila o 4,3 % a tento rok porastie o 0,6 %.

10. Ako dnes informovalo americké ministerstvo obchodu, priemyselné objednávky USA v januári poklesli viac než sa očakávalo. Firmy obdržali o 0,7 % menej zákazok než v decembri minulého roka. Ide o väčší pokles než predpokladali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom o 0,5 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre