Ukrajina sa obáva finančného kolapsu

Čím ďalej, tým viac sa Ukrajina obáva finančného kolapsu. V stredu nový guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv (na snímke) priznal, že devízové rezervy Ukrajiny sa od začiatku februára znížili zo 17,8 na 15 miliárd dolárov.

Prostredníctvom týchto peňazí sa centrálna banka snažila podporiť podlomený kurz ukrajinskej hrivny. Avšak neúspešne. Tá sa voči doláru prepadla na minimum, keď za posledné štyri dni stratila až 20 % hodnoty.

Kubiv je guvernérom národnej banky len od pondelka – dovtedy demonštroval na námestí a ako “veliteľ” opozície sa snažil zosadiť prezidenta Janukovyča. Tento boj zvládol, otázne je, či zvládne aj boj s hroziacim kolapsom.

Situácia sa dnes ešte viac vyhrotila. Obsadenie parlamentnej budovy na Krymskom polostrove zasiahlo aj európske burzy. Navyše, druhá najväčšia ruská banka VTB oznámila, že jej pobočky na Ukrajine obmedzia poskytovanie úverov.

Táto skutočnosť neprospeje ukrajinským firmám, ktoré sú už značne podlomené zdrvenou ekonomikou. Obyvatelia sú znepokojení a z bankomatov už vybrali množstvo vkladov. Ukrajinské banky ihneď reagovali a obmedzili výbery.  „Zdá sa, že bankový sektor Ukrajiny je značne destabilizovaný“, uviedol na margo problémov ekonóm DZ Bank.

Čoraz viac krajine hrozí platobná neschopnosť – podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov bude v najbližších dvoch rokoch potrebovať až 35 mld. dolárov. Nehovoriac o rastúcich nákladoch na refinancovanie – odliv kapitálu znižuje cenu ukrajinských dlhopisov a posiela ich výnos čoraz viac nahor.

Krajina už údajne požiadala o finančnú pomoc Medzinárodný menový fond (MMF).

„Sme pripravení na túto žiadosť reagovať av najbližších dňoch vyšleme do Kyjeva tím, ktorý bude rokovať s príšlunými úradmi“, uviedla dnes vo Washingtone šéfka MMF Christine Lagardeová.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre