10 vecí, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Z kedysi najväčšej Bitcoin burzy je dnes len prázdna stránka. Hovoríme o japonskej výmennej platforme Mt. GOX, ktorá zmazala všetky svoje tweety a jej internetové stránky sú nedostupné. Strach ľudí o miliónové investície v tejto mene dnes tlačia cenu Bitcoinu výrazne nadol.

2. Nový premiér Talianska, 39-ročný Matteo Renzi vyzýva na okamžitú a radikálnu zmenu vo svojej krajine. Uviedol tak v dnešnom zapálenom prejave v talianskom parlamente. Historicky najmladší premiér Talianska zhrnul viaceré plány jeho vlády, či už je to rýchla reorganizácia daňového systému alebo reformy na trhu práce.

3.  Americká veľkobanka JP Morgan ohlásila ďalšie znižovanie pracovných miest. Ako informuje Financial Times, o prácu majú prísť tisícky zamestnancov z divízie hypotekárneho bankovníctva.

4. Finančné trhy dnes v USA vyčkávali na februárovú hodnotu indexu inštitútu Conference Board, ktorá je odrazom mesačného prieskumu spotrebiteľskej dôvery. Ako ale inštitút oznámil, hodnota indexu poklesla z revidovaných 79,4 bodu na 78,1 bodu. Ekonómovia pričom očakávali nárast na 80 bodov.

5. So svojimi kvartálnymi výsledkami sa dnes podelil americký maloobchodník Home Depot. Zisk na akciu v 4. kvartáli predstavoval 0,73 USD, čo porazilo odhady analytikov na úrovni 0,71 USD. Predaje však rástli iba o 4,4 %. Trh počítal s rastom o 4,6 %.

6. Cena portugalských dlhopisov dnes pokračuje v raste po tom, čo krajina oznámila, že odkúpi späť svoj dlh splatný v roku 2014 a 2015. Výnos 2-ročného portugalského dlhopisu poklesol o 0,12 percentuálneho bodu na 2,09 %

7. Podľa ruského námestníka ministra financií, Sergeja Storchaka existuje pravdepodobnosť, že Ukrajina sa dostane do platobnej neschopnosti. Storchak to dnes uviedol pred novinármi v Moskve. V reakcii na to výnosnosť ukrajinského dlhopisu so splatnosťou v roku 2023 vzrástla o 0,25 percentuálneho bodu na 9,51 %.

Elon Musk

8. Nemecké akcie dnes mierne strácajú. Akciový index DAX 30 oslabuje o 0,50 %. Najviac ho k zemi ťahajú akcie spoločnosti Fresenius, ktoré strácajú 6 %.

9. Spoločnosť Tesla plánuje vybudovať najväčšiu svetovú továreň na produkciu batérií. Do veľkolepého projektu sa má zapojiť aj Panasonic plus ďalší partneri. Sám riaditeľ Tesla – Elon Musk – tento plán označil za „GIGAfactory“.

10. Ceny amerických domov v minulom roku medziročne rástli o 11,3 %. Nepríjemný bol jedine 4. kvartál, kedy ceny klesli o 0,3 %. Vyplýva to z cenového indexu S&P/Case-Shiller.

xtb
Komentáre