Icahn opäť úraduje. Po Apple tlačí na eBay

Známy americký investor Carl Icahn zvyšuje svoj tlak na internetovú spoločnosť Ebay. Čoraz viac sa snaží presadiť, aby spoločnosť odpredala platobný systém PayPal, ktorého sa zmocnila v roku 2002.

Icahn, ktorý vlastní 1 % akcií eBay dnes dokonca obvinil dvoch členov predstavenstva z vlastného obohacovania sa. Nevonia mu ani skutočnosť, že člen predstavenstva a investor s rizikovým kapitálom Andreessen vlastní podiely v konkurenčných firmách.

V najnovšom otvorenom liste nešetril ani generálneho riaditeľa eBay: Riaditeľ John Donahoe úplne „spí“ a pred problémom si úmyselne zatvára oči”, napísal Icahn.

Icahn nie je jediný, kto si myslí, že PayPal by mal zostať nezávislý. Súhlasí s ním aj Elon Musk, spoluzakladateľ PayPalu a súčasný šéf Tesla Motors. Ako Musk tvrdí, nedáva zmysel, aby bol globálny platobný systém dcérskou firmou aukčného webu.

“Po starostlivom preskúmaní spoločnosti sme natrafili na niekoľko pochybení v corporate governance”, uviedol na adresu eBay Icahn. Poukazuje na zistené konflikty záujmov, ktoré by podľa neho mohli ohroziť budúcnosť firmy.

Icahn sa preslávil tým, že vo vyvolených spoločnostiach nadobúda významnejšie podiely, aby si v nich následne presadil svoje záujmy. Stačí sa pozrieť na jeho aktuálny záujem o spoločnosť Apple, v ktorej vlastní viac ako 4 miliardový podiel.

O čo mu pri Apple ide je verejne známe. Velikán z Wall Street tlačí na vedenie Apple, aby využilo prostredie nízkych úrokových sadzieb a taktiež oslabenú cenu akcií a podniklo spätný odkup akcií v hodnote niekoľko miliárd.

„Dnes sú akcie Apple podhodnotené a spoločnosť si môže požičať veľmi lacno – je to jedinečná príležitosť na spätný odkup“, uviedol Icahn.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre